SARAJEVO

Brus Berton: Ovo je bilo najljepše iskustvo

Berton je ustvrdio da OSCE čini sve što je u njegovoj moći da BiH kroči ka napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici

Brus: Odlazi pomiješanih osjećanja. Arhiv

Fena

2.9.2019

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini priredila je večeras u Sarajevu oproštajni prijem dosadašnjeg šefa te misije, ambasadora Brusa (Brucea) Bertona, piše FENA. 

Obraćajući se zvanicama, Berton je izjavio da je protekli četvorogodišnji boravak u Bosni i Hercegovini bio najljepše iskustvo u njegovom profesionalnom životu iako je službovao u „veoma složenoj zemlji“ u kojoj mu i nakon tog perioda, razvoj događaja djeluje zbunjujuće.

Berton je ustvrdio da OSCE čini sve što je u njegovoj moći da BiH kroči ka napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici.

Zahvalio je zvanicama, Misiji OSCE-a čije osoblje fantastično obavlja zadaću, po njegovom mišljenju, kao i partnerima Misije.

Bertonov zamjenik Alexander Chuplygin rekao je da su predstavnici Misije s iznenađenjem primili vijest o Bertonovom odlasku, kao i napuštanju State Departmenta, s čim se Chuplygin osobno ne slaže, kako je izjavio.

Za Bertona on smatra da je bio jedinstven lider u Misiji OSCE-a i da je u teškim okolnostima uspio da postigne sporazum i dogovor s nizom OSCE-ovih partnera.

Večerašnjem prijemu prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici institucija u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice, diplomatskog kora, medijskih asocijacija i druge javne ličnosti.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto tom prilikom je Bertonu uručio repliku Sarajevske Hagade i knjigu o Hagadi.

Ambasador Bruce Berton nedavno je izjavio da iz Bosne i Hercegovine odlazi pomiješanih osjećanja jer je to zemlja koju je u međuvremenu zavolio, kao i njene ljude.

Ovaj američki diplomata je istovremeno najavio da odlazi u novu fazu života, u mirovinu iz State Departmenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.