POSJETE

Žene su od vitalnog značaja za mir i sigurnost

Kršenje osnovnih načela ljudskih prava i negativno utječe na stabilnost i ekonomski razvoj zemlje, rekao Berton

Piše: A. ČENGIĆ

9.5.2019

Žene su od vitalnog značaja za mir i sigurnost u državi te od ključnog značaja za ekonomski rast. Moraju imati zagarantirana prava i u potpunosti učestvovati u razvoju društva, poručila je danas specijalna predstavnica OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova, ambasadorica Melani Vervir (Mellane Verveer).

Na današnjoj konferenciji koju je organizirala Misija OSCE-a u BiH, ambasadorica je istakla da nijedna zemlja ne može napredovati ako polovini stanovnika, ženama, ne bude data prilika da u potpunosti doprinesu boljoj budućnosti društva.

- Žene plaćaju cijenu nasilja, a samim tim i društvo. Muškarci i žene trebaju zajedno raditi da bi stvorili budućnost za zajednicu, a ta zajednica zove se Bosna i Hercegovina - zaključila Vervir.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) smatra da se žene u BiH i dalje suočavaju s marginalizacijom i diskriminacijom u svim sferama života te da su nedovoljno zastupljene u političkoj sferi.

- Žene se suočavaju s poteškoćama u pristupu tržištu rada, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti te su podložne nasilju i eksploataciji. To sve krši osnovna načela ljudskih prava i negativno utječe na stabilnost i ekonomski razvoj zemlje, i plaćamo veliku cijenu za tu nejednakost - kazao je Berton.

Misija OSCE-a  u BiH radi s institucijama za rodnu ravnopravnost, političkim strankama, civilnim društvom i svim drugim relevantnim akterima kako bi se poboljšala položaj žena. 


Ambasadorica Melani Vervir (Melanne Verveer), specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti i sigurnosti i Ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini, Martin Kačo danas su posjetili Agenciju za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BIH, Samra Filipović-Hadžiabdić informirala je ambasadoricu Vereer o stanju rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na ulogu žena kao faktora mira i sigurnosti. Bilo je riječi i o pitanjima ekonomskog i političkog učešća žena i integrisanju rodnih perspektiva na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je bilo govora o potrebi ujednačenog i harmoniziranog pristupa implementaciji Istanbulske konvencije u Bosni i Hercegovini i konkretnim vidovima saradnje u svjetlu rezultata nedavno objavljenog istraživanja OSCE-a o blagostanju i sigurnosti žena u zemljama zapadnog Balkana i preporuka koje proističu iz te studije.

Razgovarano je i o prioritetima za buduće procese i aktivnosti, kao i ulozi OSCE-a u vezi sa ovim pitanjima u periodu predsjedavanja Republike Slovačke ovom međunarodnom organizacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.