SASTANCI

Hadžimehmedović: Vanredno stanje u sopstvenim redovima SDA prenosi na institucije

S današnjeg sastanka ( A. Kuburović/Avaz.ba)

M. R. S.

20.3.2018

Delegat u Domu naroda FBiH Fuad Hadžimehmedović (SBB), nakon sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, kojem nisu prisustvovali dužnosnici SDA, istaknuo je da je neozbiljno što nijedan predstavnik iz SDA nije došao na sastanak, i to bez obrazloženja. 

Dodao je da je evidentno da krizu, vanredno stanje u vlastitim redovima, SDA prenosi na institucije.

- Prošle sedmice je rečeno da se danas svi dogovorimo. Ne znam na koji način iz SDA misle otkočiti rad institucija odbijanjem razgovora – kazao je Hadžimehmedović.

Na pitanje hoće li se ministri iz SBB-a pojaviti sutra na hitnoj sjednici Vlade FBiH, odgovorio je da je ovo nova situacija te da je očito da SDA ne zanima kako će djelovati Vlada FBiH. 

Istaknuo je da će analizirati dnevni red sjednice i da će doći ako to bude u korist građana.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ), nakon sastanka, rekao je da se vanrednim zasjedanjima Vlade i Parlamenta potiho uvodi vanredna situacija što treba prekinuti.

Vidno razočaran, dodao je da, s obzirom na to da dužnosnici SDA nisu došli, učesnici sastanka su samo popili kafu te da će narednih dana izvršiti konsultacije i s predstavnicima iz vlasti iz SDA da vide mogući termin novog sastanka.

- Treba vratiti u okvire zakona funkcioniranje institucija FBiH. To su RTV FBiH, FUP, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Porezna uprava, Agencije za statistiku i državnu službu, "Željeznice FBiH", Razvojna banka. One ne rade u okviru zakona – kazao je Čavara.

Podsjetimo, u uredu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare održan je sastanak s predstavnicima federalne izvršne i zakonodavne vlasti, na kojem su trebali biti nastavljeni razgovori o funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH.

No, na sastanku nisu prisustvovali dužnosnici SDA, dopredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer FBiH Fadil Novalić te predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i Jasenko Tufekčić.

Kako saznajemo, razlog nedolaska su stranačke aktivnosti. Prema informacijama do kojih smo došli, za subotu se priprema skup SDA u Sarajevu, a zbog toga su dužnosnici SDA zanemarili sastanak o funkcioniranju vlasti u FBiH i potrebama građana.

Ipak, predsjednik FBiH iz reda HDZ-a održao je sastanak u nepotpunom sastavu.

Osim Mahmutbegović, Novalića i Mušića, na sastanak su pozvani i ministrica finansija Jelka Milićević te ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predsjedavajuća Doma naroda i Parlamenta FBiH Lidija Bradara, dopredsjedavajući domova Mladen Bošković i Vesna Švancer, kao i predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Nasir Beganović i poslanik u Domu naroda Fuad Hadžimehmedović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.