OPSTRUKCIJE

SDA blokira razvoj Tuzlanskog kantona

Iza svega stoji osveta Mirsadu Kukiću, a u pitanju je i kontrola nad rudarima kao najbrojnijom kategorijom, jer samo gladan narod je poslušan, kazala Pirić

TE Tuzla: Bez projekta nema energetske stabilnosti. Arhiva

Piše: M.R.S.

30.9.2018

Iako je stiglo jasno upozorenje od kineskog konzorcija da će, ako vlasti u FBiH ne usvoje sve potrebne dokumente, projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzla biti vraćen na početak, nadležni još nisu ni razmotrili mogućnost ubrzavanja procedure.

Držati u šaci

Dom naroda Parlamenta FBiH, naime, do sada je skoro završio svoj posao, a čeka se još na Predstavnički dom, koji nije učinio nijedan korak da osigura investiciju. Iako je na čelu tog doma Edin Mušić iz SDA, njegov stranački kolega i premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je, po nekoj logici, odlučio urgenciju uputiti Domu naroda, a ne svom kolegi da ubrza procedure.

Iako se radi o najvećoj poslijeratnoj investiciji (1,4 milijarde KM), SDA je preko svojih kadrova blokira zbog stranačkih prepucavanja i osvete Mirsadu Kukiću, bivšem članu ove stranke, a sada predsjedniku PDA. Svjesni da će ova stranka napraviti dobar rezultat u Tuzlanskom kantonu, iz SDA na sve načine pokušavaju usporiti razvoj Tuzle.

- SDA blokira razvoj TK i kompletnog energentskog sektora, indirektno se sveti Mirsadu Kukiću, koji zagovara razvoj realnog sektora. Zašto? Razlog je kontrola nad rudarima kao najbrojnijom i najosjetljivijom kategorijom, na način da ih drži u šaci. Jer, samo gladan narod je poslušan – ističe Elzina Pirić, zastupnica PDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


Pirić: Brinu se o foteljama. Arhiva

Lični interesi

Dodaje da će tako biti „dok se ne riješimo njih iz SDA, koji nemaju veze o privredi“.

- Iz rukovodstva Doma nemaju ni dana staža u realnom sektoru. Cijeli život su na budžetima – kaže Pirić.

I ona, ali i u kabinetu Mušića, kažu da nema naznaka neke sjednice. Do Mušića nismo došli.

- Oni su u izbornoj kampanji, brinu se za fotelje. A Blok 7 i novac kineske banke će čekati i može se desiti da se blokiraju sredstva zarad ličnih interesa i izbornog rezultata – ističe Pirić.

Boljitak za 3.000 rudara

Fuad Hadžimehmedović (SBB), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i poslanik u Skupštini TK, naglašava da ponašanje Vlade, a sada i Mušića, u vezi s Blokom 7 jasno pokazuje da im nije stalo do razvoja BiH, a još manje Tuzlanskog kantona.

- Očito su previše zabavljeni unutarstranačkim sukobima. Tako da smiješno izgleda njihova parola „Snaga naroda“. Blok 7 je važan za razvoj TK. A snabdijevanje bi bilo iz Rudnika Kreka. To bi značilo bolji standard za skoro 3.000 rudara – kaže Hadžimehmedović.


quote
<p>Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH napominju da bez ovog projekta nema energetske stabilnosti i energije te da su i rudari uz njega </p> <p><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.