ALARMANTNO

Straža kolektivno odbila konzerviranu hranu!

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.3.2018

Veliki broj pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH hrani se kao da je ratno stanje. Za doručak, ručak i večeru dobivaju konzerviranu hranu, čime je prekršen Pravilnik o ishrani u Oružanim snagama BiH u miru. Glavni uzrok nepoštivanja plana ishrane jeste nedostatak osnovnih artikala za pripremanje obroka.

U kasarnama nema svježeg junećeg mesa, koje je osnovna namirnica za 70 posto jela propisanih planom ishrane. Osim junećeg, nema ni drugih vrsta mesa, kao ni krompira, riže, buranije, graška i ostalog svježeg i konzerviranog povrća.

Stari problemi  

Utvrđeno je i da su sve narudžbe urađene po propisima i na vrijeme, ali su isporuke sredstava neredovne i u neadekvatnim količinama. Ovo je samo dio navoda iz izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića koji će se sutra naći pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nažalost, brojni navodi o lošim uvjetima u kojima radi i u kasarnama živi bh. vojska iz godine u godinu se ponavljaju, a značajnijih pomaka u rješavanju problema nema.


Faksimil izvještaja: Brojni nedostaci

Šiljegovićev izvještaj, osim problema u ishrani vojnika, pun je i drugih zapanjujućih nalaza o tome u kakvim uvjetima rade vojnici OSBiH.

No, ne utječe samo jednolična ishrana, čime se krše osnovna ljudska prava vojnika, na njihovo zdravlje. Ona je usko povezana i sa stanjem sigurnosti. Pokazuje to primjer da je krajem prošle godine na lokaciji skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava „Krčmarice" kod Banje Luke straža kolektivno odbila primiti konzerviranu hranu.

Vanredan događaj  

Ovaj događaj, kako se i navodi u izvještaju, okarakteriziran je kao vanredan i „ima odraz na stanje sigurnosti u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH“. Detaljnije pojašnjenje o tome na koji se način ovaj čin odrazio na sigurnost nije navedeno.

Problemi u ishrani u OSBiH, ali i drugi nedostaci, nažalost, nisu pojedinačni niti trenutni, kako to godinama pokušavaju predstaviti iz Ministarstva odbrane BiH, već su, navodi se u izvještaju, sistemski.  


Šiljegović: Problemi sistemske prirode

Šiljegović je u izjavi za „Avaz“ jučer kazao da će ove sedmice on i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, koja je i ranije pokušala riješiti pitanje nabavki u OSBiH, posjetiti Zajednički štab OSBiH, kako bi razmotrili najbrže i najefikasnije načine rješenja problema profesionalnih vojnih lica.

- Vojnici se svakodnevno javljaju s primjedbama, a mnoge su, osim na ishranu, vezane uz njihov radnopravni status i nepoštivanje određenih zakona i procedura– kazao je Šiljegović. 

Pendeš: To nisu suhi obroci  

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH, odgovarajući na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH na pitanje poslanika Hazima Rančića (SDA) kako komentira navode iz izvještaja vojnog povjerenika i kakve se mjere poduzimaju za prevazilaženje stanja, odbacila je odgovornost Ministarstva za većinu navoda. 

- Bilo je primjedbi da vojska konstantno jede jednoličnu i suhu hranu, ali treba jasno naznačiti da konzervirana jela, gulaš, gotova jela, nisu suhi konzervirani obroci, već manipulativna jela - kazala je, između ostalog, Pendeš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.