SJEDNICE

Arnaut: SBB će podržati izmjene Zakona o krivičnom postupku

Arhiv

S. D.

21.3.2018

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je prihvatio da izmjene Zakona o krivičnom postupku budu razmatrane po hitnom postupku, nije raspravljao o ovom prijedlogu. No, sudeći prema broju glasova kojim je podržana hitna procedura, ovaj zakon bi trebao dobiti podršku poslanika, na kraju sjednice, kada će biti obavljeno glasanje o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.  

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, kazao je novinarima da će ta stranka podržati izmjene ZKP, koje je predložio Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba poslanika SDA.

- Mi ćemo podržati taj prijedlog, jer Vijeće ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem, nije bilo u stanju osam mjeseci provesti odluku Ustavnog suda BiH. To možda i ne čudi na nekom općem nivou kada se uzme u obzir da je Zvizdićevo Vijeće ministara u prošloj godini u proceduru uputilo tek nekih sedam ili osam zakona, ali je neshvatljivo da je Zvizdić pao na ispitu kada je u pitanju ovako bitna tema za interese Bosne i Hercegovine i vladavine prava - dodao je Arnaut.

Arnaut je kazao i da Zvizdiću ne može biti opravdanje to što je za izmjene Zakona o krivičnom postupku bilo nadležno Ministarstvo pravde.

- To ne može biti opravdanje, jer Zvizdić po Briselu glumi šefa parade, a na ovako bitnim pitanjima se krije iza HDZ-ovog ministra Grubeše. S obzirom na to da nije tražio Grubešinu smjenu niti bilo kakve druge mjere, Zvizdić je, naime, ili previše tolerantan prema HDZ-ovim opstrukcijama ili u njima učestvuje. Iako smatramo amaterskim pristupom, da se ovako bitne izmjene zakona rješavaju na prijedlog jednog poslanika, umjesto da je to uradilo Vijeće ministara, ovo je tek najnoviji dokaz da su pojedinačni poslanici u PSBiH efikasniji po broju predloženih zakona od cijelog Vijeća ministara sa Zvizdićem na čelu - zaključio je Arnaut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.