SJEDNICE

Odluka o imenovanju generala OSBiH bez podrške srpskih članova Komisije

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.3.2018

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na jutrošnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.  

Uprkos tome što je Odluka dobila podršku članova Komisije iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, zbog toga jer nije bilo podrške nijednog člana iz reda srpskog naroda, odluka nije usvojena.

Naime, od četiri člana Komisije iz reda srpskog naroda, jutrošnjoj sjednici prisustvovao je samo Darko Babalj (SDS) delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH koji je bio protiv ove odluke i ona nije usvojena.

Inače, Odluka Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, trebala se naći na jučerašnjoj sjednici Doma naroda PSBiH.

No, na zahtjev predsjedavajućeg Doma Ognjena Tadića, Kolegij tog doma skinuo je s dnevnog reda sjednice, koja je u međuvremenu i odgođena.

Tadić je insistirao na tome da se Domu prvo dostavi mišljenje Komisije o ovoj odluci, pa da se tek onda o njoj izjasne i delegati.

Sifet Podžić, delegat u Domu naroda i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, jučer je Tadiću kazao da mišljenje Komisije nije obavezujuće za izjašnjenje Doma kod ovakvih odluka, no zbog Tadićevog insistiranja, kako bi se taj dokument ipak našao na dnevnom redu sjednice Doma, čiji je nastavak zakazan za 17. april, Podžić je za jutros zakazao Komisiju.

Predstavnički dom je i bez mišljenja Komisije usvojio odluku o imenovanju generala OS-a.

Ranije je neslaganje s imenovanjem generala Zorana Dunovića izrazio Borislav Bojić, član Komisije i donedavni poslanik SDS-a, koji je prešao u DNS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.