SIGURNOST Marijana Petir izrazila zabrinutost zbog sigurnosne situacije u BiH

U Republici Srpskoj svaki policajac ima automatsko oružje

Fena
23.03.2018 13:11

Foto: Marijana Petir

Na zajedničkom sastanku Pododbora za Sigurnost i odbranu te Odbora za vanjske poslove, a u saradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, u Evropskom parlamentu raspravljalo se o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Ispred Evropske komisije u razmjeni mišljenja učestvovao je Georg Ziegler, zamjenik voditelja odjela u Glavnoj upravi za susjedsku politiku u Evropskoj komisiji.

Žak Fradin (Jacques) govorio je kao predstavnik Evropske službe za vanjsko djelovanje, dok je ispred NATO-a u raspravi u Evropskom parlamentu, u koju se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir, učestvovao Nicholas Chalons, potpukovnik i vojni pomoćnik savezničkih snaga NATO-a za Evropu, saopćeno je iz Kluba zastupnika Evropske narodne stranke.

Zastupnica Petir složila se s govornicima iz Evropske komisije, Evropske službe za vanjsko djelovanje i NATO saveza, kako je od iznimne važnosti da BiH ostane u fokusu Evropske unije, kako bi se pomoglo napretku BiH, zadržala cjelovitost i osigurala funkcionalnost države.

U tom smislu hrvatska zastupnica još jednom se založila i za osiguranje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, smatrajući upravo jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda temeljem i preduvjetom sigurnosti, ali i budućnosti BiH, navodi se u saopćenju.

Govoreći o sigurnosnom aspektu, a referirajući se na podatke koje je iznio Ziegler - da je 188 muškaraca, 61 žena i 81 dijete napustilo BiH te se uputilo u Siriju kako bi sudjelovali u oružanom sukobu, zastupnica Petir istaknula je kako je sigurnosni aspekt iznimno važan, te se posebno osvrnula na djelovanje stranih boraca unutar BiH, što predstavlja, kako je rekla, izravnu prijetnju Republici Hrvatskoj kao susjednoj zemlji.

- Izražavam zabrinutost trenutnom situacijom, posebno stoga što dolazim iz Hrvatske koja kao država članica ima najdužu granicu upravo s BiH i mislim da je svim sudionicima poznato da upravo uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH - rekla je zastupnica Petir.

Ona je čelnicima evropskih institucija postavila pitanje prati li se dotok novca u BiH koji se šalje s ciljem "radikalizacije postojećeg stanovništva".

Zieger i potpukovnik Chalons odgovorili su zastupnici Petir kako i Evropska komisija i NATO savez pokušavaju pratiti tok novca, no problem je u dostupnosti podataka koje prikupljaju obavještajne službe.

Chalons je istaknuo kako je u tom smislu potrebno povećati kontrolu kada je riječ o nezakonitoj nabavci oružja, a govorio je i o velikom nesrazmjeru u naoružavanju vojnih i policijskih službenika u BiH.

Rekao je kako ga posebno zabrinjava situacija u Republici Srpskoj u kojoj svaki policajac ima automatsko oružje, dok u zemljama Evropske unije jedna automatska puška dolazi na sedamnaest do osamnaest policijskih službenika.

- BiH na razini države mora registrirati sve oružje. Do sad je registrirano oko 50 posto, a od tog niti jedno na području Republike Srpske - rekao je potpukovnik Chalons, navodi se u saopćenju Kluba zastupnika Evropske narodne stranke.

NA VRH