RADIONICE

Saradžić: Korupcija razdire bh. društvo

Fena

23.3.2018

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Vesna Saradžić izjavila je kako korupcija razdire bosanskohercegovačko društvo u svim njegovim porama.

- Ja sam po prirodi optimista, ali ne gajim optimizam kada govorimo o suzbijanju korupcije na području HNK. Sve dok su mjesta odlučivanja na Olimpu, ja mislim da mi ne možemo napraviti iskorak na ovom polju - kazala je Saradžić novinarima nakon OESS-ove radionice o jačanju saradnje između antikorupcijskih tijela i timova u Mostaru. 

Cilj radionica, koje širom BiH organiziraju Misija OESS-a u BiH i Ambasada Italije u BiH, je povećati znanje antikorupcijskih timova i skupštinskih komisija na nivou entiteta, kantona i Distrikta Brčko o mandatu Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije, te da se razmijene iskustva i dostignuća između timova za borbu protiv korupcije.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić kazao je kako se na mostarskoj radionici razgovaralo o jačanju tijela za borbu protiv korupcije na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona. 

Podsjetio je kako Strategija za borbu protiv korupcije u BiH, koja je usvojena u maju 2015. godine, definira da su sve razine vlasti u BiH dužne formirati i izraditi vlastite strategije na principima te državne strategije, te kako su sve razine vlasti dužne formirati tijela za borbu protiv korupcije.

- U BiH se protiv korupcije možemo boriti pomoću represivnog i preventivnog mehanizma. Kada govorimo o preventivnom mehanizmu, u BiH imamo formiranih 13 tijela, 11 strategija i osam akcijskih planova - kazao je Šabotić. 

Dodao je da je današnja radionica prilika da se istakne kako je formiranom tijelu za borbu protiv korupcije potrebno dati podršku i pomoći kako bi to tijelo moglo odgovoriti svom zadatku.

- U BiH je zastupljena sistemska korupcija. Na sistemske rizike korupcije moramo odgovoriti sistemskim sredstvima. Ako imamo tijelo, a ne dajemo mu podršku i pomoć u smislu donošenja zakona i regulative jačanja kadrovskih kapaciteta, materijalno tehničkih sredstava i svega onoga što mu je potrebno za rad, rezultat mora izostati - naglasio je Šabotić. 

Vanjski saradnik OESS-a za pitanje koordinacije borbe protiv korupcije Nihad Gavranović kazao je kako je današnja radionica zapravo sastanak zakonodavnih i izvršnih dijelova vlasti po pitanju bolje saradnje između tih tijela.

Radionica o borbi protiv korupcije do sada je održana u Sarajevu. Nakon radionice u Mostaru održat će se niz radionica širom BiH, a 5. juna predstavnicima medija na završnoj konferenciji bit će predstavljeni rezultati rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.