SUSRETI

Opću bolnicu posjetio dogradonačelnik Sarajeva

Fena

23.3.2018

Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić posjetio je danas Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i, u razgovoru s direktorom te zdravstvene ustanove Zlatkom Kravićem, informirao se o aktuelnoj situaciji u oblasti zdravstva.

Dogradonačelnika Trivića informirao je o koracima koje poduzima na putu da Opća bolnica postane kantonalna, te da je "u ovom trenutku neophodna podrška i pomoć u nastajanju da se u bolnici otvori odjeljenje pedijatrije“.

- Opća bolnica i po zakonu treba imati takav odjel, čime će steći uvjete da postane kantonalna. Međutim, za formiranje i adaptaciju takvog odjela potrebna su znatna novčana sredstva i kadar – navode iz Opće bolnice.

Podsjetio je da je ta ustanova u procesu akreditacije za kvalitet, što će doprinijeti podizanju nivoa usluga. Naglasio je da, uz kvalitetan i stručan kadar te nabavku nedostajuće oprema, ta bolnica postaje efikasna i moderna medicinska ustanova.

Dogradonačelnik Trivić je, s pozicije koju obavlja, obećao maksimalnu podršku u realizaciji te ideje i uspostavljanja pedijatrije u Općoj bolnici.

Naglasio je da Opća bolnica ima odlično medicinsko osoblje, koje krasi profesionalizam i ljubaznost. Tokom posjete, direktoru Kraviću uručio je svoj autorski prilog iz ratnog perioda Sarajeva.

- Radi se o dječaku Adelu Memiševiću, koji je tokom opsade glavnog bh. grada 1992. godine bio teško ranjen. Doživio je kliničku smrt i ljekari ove bolnice su mu spasili život. Potresna priča o ranjenom dječaku mnogo godina kasnije dobila je i nastavak u kojem Adel (iako u invalidskim kolicima) iznosi sjećanja i zapažanja na taj period - navode iz Opće bolnice.

Direktor Kravić učesnik je ratnih dešavanja u opkoljenom Sarajevu, gdje je radio kao hirurg u dobrinjskoj bolnici i na terenu, a danas se prisjetio tog perioda i teških uvjeta rada i rekao da će Trivićeva priča upotpuniti ratnu arhivu Opće bolnice.

Milan Trivić, inače novinar i ratni reporter, bilježio je kamerom strahote koje su zadesile građane Sarajeva od 1992.-1995. godine, posebno u naselju Dobrinja. Novinarskim poslom nastavio se baviti i u poratnom periodu sve do imenovanja na funkciju dogradonačelnika, gdje svojim doprinosom nastoji pomoći da Sarajevo bude još bolje mjesto za život svih građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.