SREBRENICA

Duraković: Prioritet je zajednička lista za Narodnu skupštinu RS

Fena

27.3.2018

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković izjavio je za Fenu, uoči sastanka koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka koji će sutra biti održan u Srebrenici, da će insistirati na tome da se postigne dogovor o zajedničkoj listi za Narodnu skupštinu RS te da, ako nema konsenzusa članova koalicije o tome hoće li podržati njega ili Ramiza Salkića za predsjednika/potpredsjednika RS, to pitanje ne mora biti predmet koalicionog sporazuma.

- Pred historijskim smo sporazumom. Velike napore na tom putu su učinili lideri stranaka, a ostavljen je i prostor za saradnju i komunikaciju s drugima do posljednjeg trenutka. I dalje vjerujem da će se ova grupa širiti, te da će drugi, kad vide snagu ovog dogovora, napraviti iskorak - smatra Duraković.

Naglašava da je od izuzetne važnosti postizanje dogovora o platformi koja je predložena, kao i da je bitno da svi budu na jednoj strani.

- Drugi prioritet je zajednička lista jer se s dobrim rezultatom u NSRS borimo za promjenu vlasti. Treća stvar je podrška zajedničkom kandidatu za predsjednika/potpredsjednika RS. S obzirom na to da postoje različita mišljenja između dvije istaknute kandidature - moje i Salkića, spreman sam da koalicija nema zajedničkog kandidata, te da ne stoji razlika između nas dvojice na putu sporazuma - poručuje Duraković.

Smatra da je važno da javnost zna koji su uvjeti vođenja politike u okviru platforme.

- Zakon o statusu službenih jezika i jezika nacionalnih manjina u entitetu RS te uvođenje povjerenika za izvještavanje o pravima i uključivanju nevećinskih etničkih, vjerskih i jezičkih zajednica u RS, temeljne su osnove zaštite našeg identiteta i prava, na čemu ćemo insistirati u svim budućim pregovorima s SNSD-om i SZP-om - ističe Duraković.

Precizira da će se zalagati za takozvani garantirani minimum, na način da se za sve konstitutivne narode omogući barem jedno mjesto u predstavničkim tijelima općina gdje ih po popisu ima više od jedan posto.

Također, mišljenja je da je to univerzalna politika koju treba primijeniti i u Federaciji BiH.

 - Postignut je dogovor o uspostavi obaveze institucija da izvještavaju o strukturi zaposlenih u skladu s članom 97. Ustava RS, također novom sistemu obaveznog izdvajanja za povratak, uspostavi centra za informativno-pravnu pomoć zastupnicima, insistiranje na imenovanju nestranačkog ministra prosvjete i kulture koji će provesti reformu obrazovanja, zagovaranju novih politika u procesu suočavanja s prošlošću i prekidu prakse negiranja genocida - zaključio je Duraković.

Na sastanku koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, koji će biti održan sutra u Srebrenici, bit će, kako je ranije najavljeno, predstavljena platforma ovih stranaka o zajedničkom nastupu na izborima u entitetu RS.

Predsjedavajući koordinacinog tijela bh. stranaka Edin Ramić (SDA) izjavio je ranije da se platforma odnosi na zajedničko političko djelovanje u mandatnom periodu od 2018. do 2022. godine na području RS te da je postignut visok stepen razumijevanja o zajedničkim izbornim ciljevima i politikama.

Kako je naveo, platforma precizira da će zastupati univerzalne vrijednosti definirane ustavom, borbu protiv diskriminacije te se zalagati za prava Bošnjaka i Hrvata na prostoru entiteta RS. Upućen je poziv i drugim političkim subjektima koje, kako je rekao, baštine iste vrijednosti kako bi se napravio tzv. treći blok na prostoru entiteta RS, čime bi osnažili svoje političko djelovanje i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, štiteći interese povratnika, prava na maternji jezik i zastupljenost u institucijama vlasti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.