SARAJEVO

Dokazni postupak okončan, slijede izlaganja završnih riječi

Radončić: Postupak traje više od dvije godine

A. Ad – M. Aš.

28.3.2018

Nakon više od dvije godine danas je u Sudu BiH okončan dokazni postupak na suđenju Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a, te je za narednu sedmicu zakazano iznošenje završnih riječi Tužilaštva.

Nejasna optužnica

Samo sat prije današnjeg ročišta tužiteljica Elvira Stanojlović dostavila je Sudu izmijenjenu optužnicu, koja je, prema ocjenama advokata odbrana, nejasna i neprecizna. Advokat Dragan Barbarić uložio je više prigovora, navodeći da nije jasno radi li se o preciziranoj ili izmijenjenoj optužnici, jer se, prema njegovim argumentima, radi o dvije različite pravne kategorije.



Barbarić: Uočio nepravilnosti u optužnici

Barbarić je u usporedbi potvrđene i izmijenjene optužnice primijetio brojne nedostatke, među kojima je i nepravilno napisana preambula, koja je nezakonito pretvorena u još jednu tačku optužnice.

Pojasnio je da je pravni pristup tužiteljice Stanojlović drugačiji od pristupa Bože Mihajlovića te da se „ona trudi da popravi ono što je on pogriješio“.

Tatjana Savić, advokatica Bakira Dautbašića, također je prigovorila na izmijenjenu optužnicu.

Dodatna tačka

- Umjesto preambule i dvije tačke optužnice, sada imamo tri tačke. Radi se o preinačenju optužnice, koje je nedozvoljeno. Ne može se nastaviti postupak s više tačaka optužnice nego ranije, to zakon ne dozvoljava - kazala je Savić.


Savić: Nedozvoljeno preinačenje navoda iz optužnice

Nakon kraćeg razmatranja Sudsko vijeće, sa sutkinjom Hasijom Mašović na čelu, prihvatilo je prijedlog Tužilaštva. Mašović je naglasila da će imati u vidu i sve prigovore odbrana. Tužilaštvo BiH će završne riječi izlagati 4. i 5. aprila, a odbrane 23. i 25.aprila.

Crnalić: Konfuzija Tužilaštva BiH

Asim Crnalić, šef advokatskog tima Radončićeve odbrane, nakon ročišta kazao je novinarima da je Tužilaštvo izmijenjenom optužnicom samo unijelo konfuziju u predmet.

- Sada je vrlo teško razlikovati šta je preambula optužbe, a šta su tačke optužbe – kratko je kazao Crnalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.