DOKUMENTI

Jevrejsko groblje nominirano za upis na listu UNESCO-a

F. Sa.

28.3.2018

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om usvojila je nominacijski dokument za nominaciju Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO-a. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Jevrejsko groblje nacionalnim spomenikom BiH 2004. godine i drugo je po veličini jevrejsko groblje u Evropi, odmah nakon jevrejskog groblja u Pragu. Godina 1630. je zabilježena kao godina otvaranja groblja. Nadgrobni spomenici bosanskih Sefarda razlikuju se i oblikom i motivima od jevrejskih spomenika u drugim dijelovima svijeta.

Nominacija će biti dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a. Nakon upisa na Tentativnu listu slijede aktivnosti izrade Nominacionog fajla i plana upravljanja prema smjernicama UNESCO-a za nominaciju nekog dobra za Listu svjetske kulturne baštine.

Na sjednici je usvojen i nominacijski dokument za nominaciju Običaja takmičenja u košenju trave na Kupresu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu razvio se kao najvažnija tradicija u kojoj učestvuje čitava zajednica te ju određuje kao ni jedna druga tradicija s ovog područja i predstavlja vrhunac društvenog okupljanja ovoga kraja.

Na Reperezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta iz BiH do sada su upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

Podržana je nominacija Gazi Husrev-begove biblioteke za UNESCO/Jikji Pamćenje svijeta nagradu. Ova nagrada uspostavljena je kako bi se obilježilo upisivanje najstarije postojeće knjige štampane pokretnim metalnim slovima u UNESCO registar Pamćenje svijeta.

Ovom nagradom odaje se priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog naslijeđa kao zajedničke baštine čovječanstva.

Prošle godine Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisana je u Registar Pamćenje svijeta UNESCO-a, istovremeno s upisom i Hagade.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.