OTKRIVAMO

Aljoša Čampara traži da zaposli još 3 pomoćnika!

M. AŠČIĆ

30.3.2018

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, ne prestaje kršiti moratorij na zapošljavanje koji je usvojila Vlada Federacije, saznaje „Avaz“

Ovaj rekorder po broju državnih službenika koje je zaposlio u posljednje dvije godine kada su u pitanju federalna ministarstva, što smo nedavno i objavili, primivši 73 državna i policijska službenika, nastavlja po svom.

Sve pripremljeno


Saznajemo, naime, da je Čampara nedavno od Vlade Federacije BiH zatražio saglasnost za prijem nova četiri državna službenika putem javnog konkursa, od čega su čak tri pomoćnika ministra, što potvrđuje i dokument koji je u posjedu našeg lista.

Tako Čampara traži saglasnost za prijem pomoćnika ministra u Policijskoj akademiji,  pomoćnika ministra u Sektoru za opće i zajedničke poslove i pomoćnika ministra u Sektoru za materijalno-finansijske poslove.

Osim toga, ministar je zatražio saglasnost i za prijem glavnog federalnog inspektora u Inspektoratu za nadzor rada agencija i unutrašnjih službi za zaštitu ljudi i imovine i zaštite od požara.

Da je sve već pripremljeno i da konkurs putem Agencije za državnu službu FBiH, na čijem je čelu kadar SDA Refik Begić, čeka samo jednu od narednih sjednica Vlade FBiH, govori i nacrt zaključka koji je predložila ova federalna institucija, u kojoj se Čampari već, faktički, odobrava prijem službenika i objava poziva.

Imenuje svoje ljude

S ovih četvero državnih službenika i još 17 novih, za koje je konkursna procedura okončana, Čampara će za dvije godine, u vrijeme zabrane zapošljavanja, biti upamćen kao ministar koji je zaposlio 94 službenika. Posebna je priča prijem policijskih službenika u FUP, tačnije još njih 36, za koje je konkurs u toku.

Kako smo nedavno i objavili, na osnovu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, Čampara u komisiju imenuje svoja dva državna službenika koja direktno odlučuju o tome ko će biti primljen.

 Bivši savjetnik ministra na čelu Agencije za državnu službu

Zanimljivo je da je Begić na sadašnju poziciju u Agenciji za državnu službu FBiH, koja raspisuje javne pozive, došao direktno iz Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Ova dva kadra SDA, kada su u pitanju zapošljavanja i objave konkursa, itekako dobro sarađuju. Potvrđuju to i brojni prijemi novih usposlenika u FMUP što su se krili od javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.