BREND

Banjalučki ćevap na listi kulturnog naslijeđa

„Ćevap fest“: Okupio više od 10.000 posjetilaca

G. DAKIĆ

30.3.2018

Na inicijativu Grada Banja Luka, Zanatsko-preduzetnička komora uputila je prijedlog Odjeljenju za nematerijalno kulturno naslijeđe Muzeja RS da banjalučki ćevap bude uvršten na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS. Banjalučki ćevap uskoro bi mogao biti nominiran i za UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.  

Iz Gradske uprave navode da je ovaj proces uspješno okončan prošlog mjeseca, kada je resorno ministarstvo dalo saglasnost i podržalo prijedlog da se lista nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS proširi s predloženih sedam elemenata, uključujući i banjalučki ćevap.

- Banjalučki ćevap pojavio se još u vrijeme čuvenog banjalučkog Duhovskog vašara, a u posljednjih stotinjak godina originalni banjalučki ćevap u pločicama sa somunom - lepinjom proslavio se i odomaćio u Banjoj Luci, a iz grada na Vrbasu prvo na prostoru bivše Jugoslavije, a potom i dalje širom svijeta - navode iz Gradske uprave.

Grad je u januaru ove godine organizirao i prvi „Ćevap fest“, koji je okupio više od 10.000 posjetilaca. Zaštitno lice festivala bio je meteorolog Nebojša Kuštrinović.

- Banjalučki ćevap je gastronomski brend koji zaslužuje više pažnje. Mi stariji znamo koliko je on važan i koliko je pomogao u promociji Banje Luke u svijetu – kazao je Kuštrinović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.