BORBA ZA OZDRAVLJENJE

Nakon tri decenije, konačno se može nadati životu bez dijalize

Nurkić je presretan jer je uz novi lijek dobio nadu da će virus konačno nestati

Piše: A. HADŽIĆ

3.4.2018

Konačno sam, hvala Bogu, dobio preskupi lijek koji mi je bio neophodan i bez kojeg svih ovih godina nisam mogao uraditi transplantaciju bubrega. Bože, dao si bolest, a dao si i lijek, pa Ti zahvaljujem i nadam se da ću uz Tvoju pomoć konačno progledati i riješiti se dijalize nakon 30 godina muke i kušnje. 

Normalan život

Ovim je riječima Živiničanin Enis Nurkić na svom Facebook profilu obavijestio prijatelje da je, zahvaljujući Federalnom fondu zdravstvenog osiguranja, nakon dvije i po godine čekanja dobio lijek „viekirax“, neophodan kako bi izliječio hepatitis C, što bi mu omogućilo da napokon dobije bubreg i počne s normalnim životom.

- Bilo mi je 14 godina kada su mi poginuli otac i majka, a sestra i ja ostali na brizi djedu i neni. Osam mjeseci kasnije otkazali su mi bubrezi i dobro se sjećam da sam 9. februara 1988. godine krenuo na prvu dijalizu. Najteže je bilo u ratu, kada sam tako bolestan pješačio do Tuzle radi dijalize. Prošao je rat, dijalize su se nizale, a onda, nakon jedne kontrole, utvrdili su da sam zaražen hepatitisom C. To je bio novi udarac na moje zdravlje, ali i razlog što do danas nisam mogao na transplantaciju, iako je moja sestra spremna donirati mi bubreg - priča Enis, izražavajući nadu da će s novim lijekom virus napokon nestati.

Nurkić je u Tuzlanskom kantonu među pacijentima s najdužim stažom na dijalizi. Ne zna, kaže, kako izgleda napiti se vode, najesti se onoga što voli. San mu je da se, kada prođe kraj nekog potoka, sagne i napije koliko god može.


Sa suprugom Samirom, koja je, također, na dijalizi

Enis se prije nekoliko godina oženio Samirom, djevojkom koja je već 19 godina, također, na dijalizi.

Nema predaje

- Zbližila nas je naša bolest. Zahvaljujući vjeri, ali i našoj međusobnoj čistoj ljubavi, izdržali smo sve patnje i iskušenja koja sa sobom nosi ovakvo stanje. Hrabrimo jedno drugo, pomažemo se i, što je najvažnije, ne predajemo se – ističe Nurkić.

Dugo se, kao i mnogi drugi bolesnici na dijalizi, Enis mučio s venama koje su s vremenom zbog silnih uboda propadale. Prije izvjesnog vremena na jednoj privatnoj klinici u Beogradu ugrađen mu je graft - vještačka vena, kako bi pristup dijalizi bio lakši.

Računi za uplate

Ako s novim lijekom pobjedi virus hepatitisa C, Enis će transplantaciju nastojati uraditi na klinici „Acibadem“ u Turskoj. Do sada su mu za kupovinu skupih lijekova i intervencije na venama pomagali mnogi dobri ljudi iz zemlje i inozemstva. Uvjeren je da će mu pomoći i da ode na transplantaciju u Tursku. Novac se može uplatiti na žiroračun u „Raiffeisen bank“ broj 1610250000000047, 09-25-19488-8, ili na devizni račun otvoren u istoj banci: IBAN CODE 3916122530002685780, Swift RZBABA2S, na ime Enis Nurkić, Sprečka ulica 41, Živinice.

Dostavlja pomoć ljudima širom BiH

- Da bih sebi olakšao, i počeo sam se baviti humanitarnim radom. Postao sam član organizacije „Most-Bro“ iz Danske, koja godinama pomaže ljudima u nevolji. Kada nisam na dijalizi, sa svojom Samirom sjednem u vozilo i dostavljamo pomoć koju ova organizacija prikuplja i šalje ljudima širom BiH. To me potpuno ispunjava - kaže Enis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.