BORBA ZA OZDRAVLJENJE Živiničanin Enis Nurkić nakon dugog čekanja dobio neophodni skupi lijek

Nakon tri decenije, konačno se može nadati životu bez dijalize

A. HADŽIĆ
03.04.2018 23:23

Foto: Nurkić je presretan jer je uz novi lijek dobio nadu da će virus konačno nestati

Konačno sam, hvala Bogu, dobio preskupi lijek koji mi je bio neophodan i bez kojeg svih ovih godina nisam mogao uraditi transplantaciju bubrega. Bože, dao si bolest, a dao si i lijek, pa Ti zahvaljujem i nadam se da ću uz Tvoju pomoć konačno progledati i riješiti se dijalize nakon 30 godina muke i kušnje. 

Normalan život

Ovim je riječima Živiničanin Enis Nurkić na svom Facebook profilu obavijestio prijatelje da je, zahvaljujući Federalnom fondu zdravstvenog osiguranja, nakon dvije i po godine čekanja dobio lijek „viekirax“, neophodan kako bi izliječio hepatitis C, što bi mu omogućilo da napokon dobije bubreg i počne s normalnim životom.

- Bilo mi je 14 godina kada su mi poginuli otac i majka, a sestra i ja ostali na brizi djedu i neni. Osam mjeseci kasnije otkazali su mi bubrezi i dobro se sjećam da sam 9. februara 1988. godine krenuo na prvu dijalizu. Najteže je bilo u ratu, kada sam tako bolestan pješačio do Tuzle radi dijalize. Prošao je rat, dijalize su se nizale, a onda, nakon jedne kontrole, utvrdili su da sam zaražen hepatitisom C. To je bio novi udarac na moje zdravlje, ali i razlog što do danas nisam mogao na transplantaciju, iako je moja sestra spremna donirati mi bubreg - priča Enis, izražavajući nadu da će s novim lijekom virus napokon nestati.

Nurkić je u Tuzlanskom kantonu među pacijentima s najdužim stažom na dijalizi. Ne zna, kaže, kako izgleda napiti se vode, najesti se onoga što voli. San mu je da se, kada prođe kraj nekog potoka, sagne i napije koliko god može.

  •  Sa suprugom Samirom, koja je, također, na dijalizi
    Sa suprugom Samirom, koja je, također, na dijalizi

Enis se prije nekoliko godina oženio Samirom, djevojkom koja je već 19 godina, također, na dijalizi.

Nema predaje

- Zbližila nas je naša bolest. Zahvaljujući vjeri, ali i našoj međusobnoj čistoj ljubavi, izdržali smo sve patnje i iskušenja koja sa sobom nosi ovakvo stanje. Hrabrimo jedno drugo, pomažemo se i, što je najvažnije, ne predajemo se – ističe Nurkić.

Dugo se, kao i mnogi drugi bolesnici na dijalizi, Enis mučio s venama koje su s vremenom zbog silnih uboda propadale. Prije izvjesnog vremena na jednoj privatnoj klinici u Beogradu ugrađen mu je graft - vještačka vena, kako bi pristup dijalizi bio lakši.

Računi za uplate

Ako s novim lijekom pobjedi virus hepatitisa C, Enis će transplantaciju nastojati uraditi na klinici „Acibadem“ u Turskoj. Do sada su mu za kupovinu skupih lijekova i intervencije na venama pomagali mnogi dobri ljudi iz zemlje i inozemstva. Uvjeren je da će mu pomoći i da ode na transplantaciju u Tursku. Novac se može uplatiti na žiroračun u „Raiffeisen bank“ broj 1610250000000047, 09-25-19488-8, ili na devizni račun otvoren u istoj banci: IBAN CODE 3916122530002685780, Swift RZBABA2S, na ime Enis Nurkić, Sprečka ulica 41, Živinice.

Dostavlja pomoć ljudima širom BiH

- Da bih sebi olakšao, i počeo sam se baviti humanitarnim radom. Postao sam član organizacije „Most-Bro“ iz Danske, koja godinama pomaže ljudima u nevolji. Kada nisam na dijalizi, sa svojom Samirom sjednem u vozilo i dostavljamo pomoć koju ova organizacija prikuplja i šalje ljudima širom BiH. To me potpuno ispunjava - kaže Enis.

Oglasi

NA VRH