SAOPĆENJE ZA JAVNOST

CIKBiH o nestanku 35 tona glasačkih listića: Odbacujemo neistinite tvrdnje

Piše: Avaz.ba

3.4.2018

Nakon što su mediji objavili informaciju o nestanku 35 tona glasačkih listića, Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas se oglasila i saopćenjem za javnost.

- Centralna izborna komisija BiH odbacuje kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“. Portal koji je plasirao takve informacije nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju Komisije o stanju u skladištu CIKBiH broj 07-2-50-2-164-8/14, koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24. 4. 2014. godine. Utvrđivanje činjeničnog stanja u skladištu CIKBiH je provedeno upravo na zahtjev Centralne izborne komisije BiH, a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju.

U vezi sa lažnom pričom o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, u medijima su zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini dijelovi Izvještaja o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg je objavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora. Navedeni Izvještaj je dostupan na ovom linku.

U interesu istinitog informiranja javnosti, ističemo da se u revizorskom izvještaju pored ostalog navodi: „ Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31.12.2016. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.“, kao i „Prema našem mišljenju, aktivnosti, finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima Komisije za 2016. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima kojima su regulirane.“.

Također, podsjećamo javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, da su svi dosadašnji izvještaji o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH pozitivni te da je rad CIKBiH kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

Dakle, sve evidencije u skladištu CIKBiH su uredno vođene i vode se. Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna u nizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.