STANJE NA PUTEVIMA

Kolovoz u jugozapadnim dijelovima BiH mokar, savjetuje se oprezna vožnja

Avaz.ba

5.4.2018

Zbog kiše koja je padala tokom noći kolovoz je mjestimično mokar u jugozapadnim krajevima naše zemlje.

Na svim pravcima iz BiHAMK-a savjetuju na opreznu vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila. 

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac - Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac (kružni u ulici Safeta Zajke).

Na autoputu A-1 dionici, Sarajevo zapad - Lepenica, zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Radovi na sanaciji klizišta izvode se i na lokalitetu Treševine, na dionici A-1 Sarajevo sjever - Sarajevo zapad, zbog čega je saobraćaj na ovom lokalitetu usporen. 

Zbog izvođenja minerskih radova danas od 12 do 17 sati, povremene kraće obustave saobraćaja (do 5 minuta) mogu se očekivati na magistralnom putu M-4 Doboj - Tuzla (Poljice - Gavrići) na lokalitetu kod tunela prema Stanić Rijeci i na raskrsnici prije tunela.

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajamo puteve: Sarajevo - Foča, Bihać - Bosanska Krupa, Konjic - Mostar, Donji Vakuf - Jajce  -Banja Luka, Bugojno - Novi Travnik, Rogatica - Višegrad i Turbe - Karanovac. 

Za teretna vozila preko 3,5 t saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-419 Rakitno - Blidinje.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.  

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

MAGISTRALNI PUTEVI: 

M-5

Hrenovica - Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Mrkonjić-Grad - Ključ, zbog aktiviranog klizišta u mjestu Dragoraj, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-14.2

Resanovci - Drvar, zbog urušavanja potpornog zida, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

M-16

Banja Luka - Crna Rijeka - Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

M-17

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan-Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

M-20

Goražde (na tri lokacije u gradu), zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI 

R-408 Drvar - Martin Brod, zbog većeg odrona u funkciji je jedna saobraćajna traka.

R-414 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

R-454a Bratunac - Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-458 Lopare - Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

R-475a Karan - Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

KANTON SARAJEVO

- Zbog obilježavanja oslobođenja grada Sarajeva danas od 11.30 do 13 sati obustavlja se saobraćaj u ulicama: Vratnik mejdan (od spoja sa ulicom Mustafe Dovadžije do spoja sa ulicom Carina), Carina (od raskrsnice sa ulicom Vratnik mejdan do raskrsnice sa ulicom Višegradska kapija), Višegradska kapija (do raskrsnice za ulice Zmajevac i Faletiće) i plato Višegradske kapije. Alternativni pravac za vrijeme obustave za pravac Faletići - Gazin Han je preko Darive - Put Sarajevskih gazija, a za pravac Sedrenik - Zmajevac preko Safvet-bega Bašagića - Mihrivode. 

- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmijenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smjer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

- Zbog radova na rekonstrukciji/izgradnji Južne longitudinale na raskrsnici ulica Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića i Put Mladih Muslimana, saobraća se usporeno.

- Zbog izvođenja neophodnih radova izmijenjen je režim saobraćaja u ulicama: Samira Ćatovića Kobre, Četvrte Viteške brigade i Miševići.

MOSTAR 

Zbog radova na izgradnji kolektora, obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita od raskršća sa ulicom Braće Brkić do Trga Ivana Krndelja, kao i od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića.

TUZLA

Zbog izvođenja sanacionih radova na magistralnom putu M-4 u naselju Miladije, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.