KONFUZIJA

Penzioneri ogorčeni, Zavod PIO i Rapa tvrde da nema prevare

Penzioneri u nevjerici. F. Fočo

Piše: R. Be. i A. Nu.

5.4.2018

Šok i nevjerica!Penzioneri nisu dobili povećanje penzija iako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić obećao da će biti povećane 10 posto onim penzionerima koji su penzionisani do 1997., a pet posto onima koji su to pravo stekli do 2007. godine.

- Vratit ćemo vam na izborima, osramotili ste nas i slagali. Ni marke nismo dobili više. Ovo je sramota - poručili su ogorčeni penzioneri. 

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda PIO je za ''Avaz'' kazao da je zakonom propisano da se povećava zakonski iznos penzije za 10 odnosno pet posto, ovisno o trenutku ostvarivanja prava.

- Zakonski iznos penzije je iznos naveden na rješenju koji se potom usklađuje, tj. množi s isplatnim koeficijentom koji je vrijedio po starom zakonu, odnosno 1,816. Minimalna i zagarantirana su svojevrsne vještačke kategorije. Osobe koje primaju minimalnu ili zagarantiranu penziju nisu je ostvarile rješenjem, nego im je iznos s rješenja uvećan do osnovice za minimalnu ili zagarantiranu penziju, a potom se množio s isplatnim koeficijentom. 

Primjerice, korisnik minimalne penzije, koji, dakle, prima iznos od 326 KM, rješenjem je ostvario pravo na penziju u iznosu od npr. 120 KM i to je zakonski iznos. Taj se iznos, prema zakonskoj odredbi, uvećavao do osnovice za minimalnu penziju koja iznosi cca 179 KM, pa se množi s isplatnim koeficijentom od 1,816, što daje konačni iznos penzije od 326 KM. Kada se korisnicima minimalne penzije uvećava za 10 ili 5 posto, uvećava im se ovaj zakonski iznos, ali je i tako uvećan zakonski iznos manji od osnovice za minimalnu penziju pa ti korisnici ne osjete povećanje, nego im se i dalje isplaćuje minimalna penzija. Isti je princip i u slučaju zagarantirane - kazao nam je Kvesić.

Informaciju više potražili smo u Savezu penzionera, gdje nam je predsjednik tog saveza rekao da oni koji nisu dobili povećanje nisu ni imali pravo na to.

- Povećanje penzije od 10 posto dobili su penzioneri koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine. Dobili su povećanje na svoja rješenja na penziju koju su zaradili. Jedan broj nije dobio povećanje, jer trenutno dobiva veću penziju nego što je zaradio - kaže Rapa za Avaz.ba.

Svi penzioneri nisu dobili povećanje jer nisu ni trebali dobiti, što je već objašnjeno davno. Ono što je bitno reći jeste da su sad sve penzije, koje će biti isplaćene za mart, ozakonjene. To znači da je to sad zakoniti iznos penzija - dodao je Rapa.  

Na pitanje kako to da većina penzionera koji su dobili rješenje do 31. jula 1998. godine nije znala da neće dobiti povećanje penzije, kazao je da je to objašnjeno i na konferencijama i kroz medije.

- Oni koji su dobili povećanje penzija su veoma zadovoljni, a penzioneri koji nisu dobili penzije su ogorčeni - zaključio je Rapa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.