STAVOVI

Švarc-Šiling: Dodik je nacionalista, Incko treba odmah djelovati

Radiosarajevo.ba

5.4.2018

Bivši visoki predstavnik u BiH i iskusni njemački političar Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) tvrdi da bi visoki predstavnik u našoj državi mogao odmah djelovati i koristiti Bonske ovlasti protiv političara poput Milorada Dodika.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba ističe da je iluzija koju je stvorila EU uz pomoć SAD da je za takvo nešto potrebna podrška međunarodne zajednice. 

- Aktuelni visoki predstavnik (Valentin Incko, op. a.) ima sve nadležnosti koje mu je dao Dejtonski sporazum. One se moraju samo koristiti - rekao je ovaj njemački političar.

Komentirao je i mogućnost da Njemačka uvede sankcije Miloradu Dodiku.

- Ne znam hoće li Njemačka u ovom momentu izreći neke sankcije prema Dodiku. Ne vjerujem. Mi smo prema Dodiku, zapravo cijela je međunarodna zajednica, veoma skeptični jer je i suviše često lagao, jer je i suviše često govorio pogrešne stvari i sada dijelom pokušava na jednoj strani ne priznati da je protiv Evrope, nego samo protiv NATO-a. Ali u stvarnosti je on protiv svega onoga što Evropa želi da bi BiH odobrila da bude članica EU. Dakle, u tom pogledu se ništa nije promijenilo - kazao je Švarc-Šiling.

On je rekao da je Dodik nacionalista.

- Ne radi se o tome da on ima nacionalističku retoriku. On je nacionalista! On je neko kome je krajnji cilj separacija RS. Iluzija je međunarodne zajednice koja stalno govori o tome da je to retorika. Još nisu shvatili da je situacija ozbiljna - rekao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.