BIH

Čavka: Povratnicima moramo vratiti dostojanstvo i pravdu

Avaz.ba

7.4.2018

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka rekao je danas da je povratnicima u manjem bh. entitetu više nego potrebno vraćanje dostojanstva koje je svih ovih godina narazne načine oskrnavljeno. 

- Vrijeme je da se podvuče crta i da svi pogledamo jedni drugima u oči. Povratnika je bilo mnogo više u institucijama RS 2002. godine nego što je danas. Povratnika je bilo više prije četiri godine nego danas. Svjedoci smo da kompletne porodice napuštaju RS i to su činjenice kojima se moramo baviti – istaknuo je Čavka.

Sličnu politiku, politiku opće prakse, dodao je Čavka, provodili su i predstavnici Hrvata u RS, a rezultat takve politike je 20 hrvatskih beba u prošloj godini. Ista sudbina, kaže Čavka, čeka i Bošnjake ukoliko radikalno ne promijene pristup.

- Predstavljam novu generaciju povratnika koja je spremna da uđe u koštac sa svim nagomilanim problemima. Prije svega, namjeravam da se borim s manjkom radnih mjesta, a potom i da tražim povratak pravde za sve ljude koji žive kod svoje kuće. Niko više nema pravo da na svađi povratnika gradi svoju karijeru – rekao je Čavka.

Savez za bolju budućnost BiH je, podsjeća Čavka, svaki put podržao okupljanja probosanskih ideja u manjem bh. entitetu. Fahrudin Radončić je, dodaje on, nastupao kao državnik i nikada nije uvjetovao učešće SBB-a pozicijama i foteljama za razliku od mnogih.

- Ponovo se priča o pozicijama i kandidatima. Zaboravljamo obične ljude koji se svaki dan bore za opstanak kod svoje kuće. Ponudit ćemo rješenja uz širi konsezus ljudi koji svaki dan žive u svojim kućama, čija djeca idu u škole u RS i koji se svaki dan nose s ovim problemima. Borit ćemo se da radiklano promijenimo pristup bavljenja politikom opće prakse, a sve u cilju vraćanja dostojanstva i pravde svakom povratniku, svakom čovjeku koji živi kod svoje kuće – poručio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.