BUNT

SDA i HDZ štite svoju glasačku mašineriju

Novi protesti demobilisanih boraca najavljeni za ponedjeljak, 9. april

E. HALIMIĆ

7.4.2018

Demobilisani borci ponovo su za ponedjeljak, 9. april, najavili masovne demonstracije širom Federacije BiH.  

Poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra Salke Bukvarevića o hitnim uredbama, prema kojima bi demobilisani borac stariji od 60 godina i žena demobilisani borac starija od 50 godina, a koji nemaju druga primanja, ostvarili pravo na neki vid novčane naknade.

Nazil Velić, demobilisani borac, koji se od prvog dana priključio protestima u kampu ispred bivše zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, za „Avaz“ je kazao da Bukvarević ovim pričama samo kupuje vrijeme.

Velić: Izgubit će izbore ako skinu sa spiska lažne borce

Tri zahtjeva

- Idemo na nove proteste, jer oni ne smiju krenuti u ispunjavanje naša tri zahtjeva - borački dodatak, Registar i ukidanje udruženja. SDA je ključni igrač u svemu i ne želi riješiti ovo pitanje. U SDA se ne usuđuju objaviti Registar, jer je na spiskovima više od 300.000 lažnih boraca, koje su uhljebili. To je njihovo glasačko tijelo i kada bi ih skinuli sa spiskova, izgubili bi izbore. Isto važi i za HDZ i to mogu potvrditi naše kolege iz HVO-a - poručio je Velić.

Predsjednik Udruženja „Zaboravljeni branitelji“ Drago Grbavac kazao je za naš da borci na GP Bijača nastavljaju protest i da neće odustati.

Grbavac: Iz godine u godinu više se boraca rađa nego što ih umire

- U kontaktu smo s borcima iz cijele BiH i zajedno smo obje komponente, i Armija RBiH i HVO. Što se tiče Bukvarevićevog prijedloga, on nas ne interesira. Mora se napraviti i objaviti pravi registar boraca, da ne bude pola miliona boraca, već da se to svede u normalne okvire, na oko 200.000. Samo kod nas se iz godine u godinu više rađa boraca nego što ih umre. Mi ne želimo rušiti državu, ovo radimo zbog države - istakao je Grbavac. 

Lažne dijagnoze

Dodao je da Bukvarević laže da je objavio Registar, jer do njega ne može doći niko,osim nekih institucija i povlaštenih političara.

- Jasno je da SDA i HDZ štite svoju glasačku mašineriju, te dvije stranke uhljebile su po 150.000 ljudi kao borce i oni za njih glasaju. Kada bi njih skinuli, pao bi cijeli niz, od boraca do doktora koji su im davali lažne dijagnoze. SDA i HDZ-u nije problem da se riješe lažnih boraca, ali onda će oni progovoriti o tome koliko su i kome platili da dobiju status borca - naglasio je Grbavac.

Borcima pristižu kazne  

- Odustati nećemo ni uprkos kaznama koje dobivamo. Mogu se pohvaliti da su i meni stigle dvije, jedna od 400 KM, a druga od 700. Nisam samo ja u pitanju nego svi oni borci koji su bili na protestima i koji su blokirali puteve u Federaciji BiH - kazao je Grbavac.

EGIDA

Imamo ratne invalide koji nemaju nijednog ožiljka na sebi i normalno rade, kao osobe koje imaju PTSP, a uredno imaju i dozvole za nošenje oružja i voze automobile, izjavio je Grbavac

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.