MOSTAR

HNS neće raspravljati o prijedlogu SBB-a, SDA, SDP-a i DF-a

M. Sm.

9.4.2018

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na čijem dnevnom redu su bili Izborni zakon BiH i zajednički izlazak na izbore. 

- Kada je riječ o Izbornom zakonu, naš stav je vrlo jasan, legitimno predstavljanje nema alternativu, što znači u cjelini, na svim administrativnim razinama vlasti. Što se tiče odnosa prema prijedlozima koji dolaze s druge strane, naš stav je vrlo jednostavan - mi želimo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, u ovom trenutku, pošto smo u vremenskom cajtnotu, jasno je da se ne može ništa u vezi s tim raditi, jer ostalo je sve skupa oko mjesec - rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Isto tako, nastavio je on, s vrlo jasnim stavom odbacili smo sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog Parlamenta, koji derogiraju odnose stanja kada je u pitanju popis stanovništva iz 2013. godine.

Ovaj stav, istaknuo je Čović, vrlo jasno će iznijeti predstavnicima međunarodnih institucija u naredna dva-tri dana u Mostaru.

- Pošto je tamo bilo razgovora o samo jednom djeliću onoga što je presuda Ustavnog suda, to smo definirali kao vrlo jasnu težnju da se podijeli Bosna i Hercegovina, da se od Federacije napravi bošnjačka većina - rekao je Čović.

Sasvim je izvjesno da prijedlog bošnjačkih stranaka, ali može se njima pridodati još koliko hoćete stranaka, kazao je danas Čović, oko toga neće biti rasprave u HNS-u. 

- Vrlo jasno smo, jednoglasno, kazali, potpunim konsenzusom, isključivo, cjelovito legitimno predstavljanje konstitivnih naroda na svim administrativnim razinama. I tu je tačka.  Naravno, da ja ove spinove iz Sarajeva doživljavam kao političke spinove o čemu smo mi više puta govorili, pa i ja lično, kada su me prozivali, kada govorim o građanskom konceptu, pa to vežem s unitarnim, nekad s bošnjačkim, naravno, to je politička volja nekoga. Ja duboko vjerujem da je to velika šteta za BiH, time se uveliko udaljavamo od jednog normalnog funkcioniranja, od jedne normalne buduće evropske države, ali, Bože moj. Svako na političkoj sceni ima pravo raditi svoju taktiku da bi osigurao glasačko tijelo koje mu može osigurati da može dominirati u jednom entitetu - kazao je Čović, dodajući:

- Evidentno, put koji je izabran, mi ga odbacujemo u potpunosti bez ijedne zadrške u vezi s tim. Hoćemo li ikada doći za zajednički sto i razmijeniti mišljenja, što bi bilo logično od ovih koji to organiziraju, pogotovo, kada nam se kaže da nema alternativnih i gotovih rješenja, onda je logično da se ubrzaju ti sastanci između različitih pogleda. Jer mi smo se sad grupirali u tri strane, bošnjačke stranke imaju jedno stajalište pristupu Izbornog zakona, hrvatske drugo. Pa, i treće, srpske, imaju neko treće, samo su vidno nezainteresirani, jer govorimo, prije svega, o izmjenama Izbornog zakona u Federaciji BiH. Stoga, oko toga treba što žurnije sjesti i vidjeti ima li ikakvog pomaka i je li moguće napraviti neki dogovor. Ali, minimum koji mi zagovaramo je legitimnost u Predsjedništvu, Domu naroda i mi smo, naravno, dodali Mostar - rekao je Čović.

Kada je riječ o zajedničkom izlasku na izbore, devet od 10 stranaka koje su prisutne na Predsjedništvu se, naveo je on, izjasnilo o zajedničkom izlasku na izbore na svim razinama, gdje je ugroženost Hrvata zbog svoje brojnosti u odnosu na druga dva naroda izložena. 

- To je razina države, entiteta i svih onih prostora gdje Hrvati nisu brojni. Tamo gdje je apsolutno moguće dati pluralno razmišljanje na terenu, postoji mogućnost odvojenog izlaska - kazao je Čović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.