MOSTAR

Čović i Vučić očekuju veću trgovinsku razmjenu između dvije zemlje

Fena

10.4.2018

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazili su u utorak u Mostaru očekivanje da trgovinska razmjena između BiH i Srbije do kraja godine premaši iznos od dvije milijarde eura. 

Prilikom obilaska štandova na Međunarodnom sajmu privrede, Vučić je izjavio novinarima kako se raduje povećanju izvoza u BiH, kao i povećanju uvoza iz BiH što je, kako je kazao, uzajamni poticaj koji donosi mnogo radnih mjesta.

- Svake godine imamo za po 200 miliona veću trgovinsku razmjenu - kazao je Vučić.

Dodao je kako očekuje da trgovinska razmjena između dvije zemlje do kraja godine dostigne iznos od dvije milijarde eura.

- To su za nas veliki uspjesi i dobre stvari. Ako budemo razmišljali o ljudima i njihovim sudbinama, uvjeren sam da ćemo sačuvati i mir i stabilnost što je najvažnije i što je osnovni uvjet da bismo mogli govoriti o ekonomskoj saradnji - ustvrdio je Vučić.

Upitan hoće li biti formirano jedinstveno ekonomsko regionalno tržište, kazao je kako vjeruje da će se u budućnosti postići dogovor.

- Naš je prijedlog da idemo dalje, odnosno da ujednačavamo porezne stope, kao i sve druge fiskalne i parafiskalne namete i slično - naglasio je srbijanski predsjednik.

Čović je zahvalio Vučiću na, kako je kazao, intenzivnoj komunikaciji da se naprave odnosi u BiH koji omogućavaju njen evropski put.

- Najbolji način da to uradimo jeste ekonomska saradnja - kazao je Čović.

Poručio je kako su firme koje su na sajam došle iz Srbije dale dodatni poticaj da se ovogodišnji sajam može nazvati najbolje organiziranim i najposjećenijim do sada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.