POLITIKA

Izborni proces pogoršao stanje u BiH

S. KURT

11.4.2018

Prema posljednjem izvještaju Freedom Housea „Zemlje u tranziciji“, koji je objavljen jutros, Srbija je od svih zemalja u regionu najgore rangirana. Položaj Srbije znatno se pogoršao po pitanju civilnog sektora, neovisnosti medija te i državnom upravljanju i kriterijima lokalne vlasti.  

Situacija je, istaknuto je, pogoršana i u našoj zemlji, posebno kad su u pitanju izborni proces, lokalna vlast i neovisnost pravosuđa.

Negativni trendovi

Inače, zaključeno je da su zabilježeni najveći negativni trendovi u posljednje 23 godine, koliko se radi ovo istraživanje. Čak 19 od 23 zemlje koje su dio istraživanja imaju gore rezultate demokratije, a već drugu godinu zaredom bilježi se više učvršćenih autoritarnih režima nego demokratskih društava.

Freedom House ističe da je "iliberalizam" postao normalan u regiji od srednje Evrope do Evroazije te dodaje da u srednjoj Evropi vladaju politike koje preziru neovisne institucije i nastoje spojiti vladajuću stranku s državom i to više nije samo slučaj u Poljskoj ili Mađarskoj.

Kad je riječ o Balkanu, u izvještaju se navodi da je krhki poslijeratni status quo i dalje slabašan. Istaknuto je da nefunkcionalni institucionalni aranžmani u BiH nisu ostavili mogućnost da država krene ka EU. Vučić u Srbiji, Đukanović u Crnoj Gori, navodi Freedom House, svoje su države pretvorili u mehanizme za raspodjelu pokroviteljstava kojima zauzvrat jačaju snage svojih stanaka.

U međuvremenu je nacionalistički poticaj, koji je doveo do prošlih sukoba u regionu, ponovo postao poželjan rječnik političara.

Demokracija je na Balkanu od 2005. do 2010. bila u usponu, s izuzetkom Makedonije, no zaustavljena je, a u nekim slučajevima čak je i upadu.

House Freedom ukazuje i na paradoks prema kojem autoritarni čelnici shvataju da imaju korist od članstva u međunarodnim i evropskim institucijama, kroz „sigurnosni kišobran NATO-a“, odnosno sredstva EU.

Dugoročno, predviđa Freedom House, SAD i EU morat će se suočiti s tim paradoksima te biti spremni na akciju protiv antidemokratskog ponašanja i djelovanja.

- EU i evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu moraju preuzeti odgovornost za suočavanje s iliberalizmom vlade Viktora Orbana. Poljska sada kreće istim putem, pa EU mora hitno preuzeti akcije u obje zemlje – navodi se u izvještaju i sugerira da EU mora pratiti obje zemlje kroz protukorupcijske istrage koje uključuju zloupotrebu sredstava EU.

Sugerira se, također, da EU shvati i ponašanje potencijalnih država članica na zapadnom Balkanu.

Površna stabilnost

- Želja za površnom "stabilnošću" na Balkanu ne smije preopteretiti potrebu korištenja značajne poluge EU za poboljšanje vladavine zakona – istaknuto je.

Pod nazivom „Muškarci iza zavjese“, u izvještaju se govori da u mnogim zemljama u tranziciji postoje neformalni političari, čija moć potkopava državne institucije. Posebno je to, ističe Freedom House, istaknuto u zemljama u kojima pojedinci imaju neformalnu moć koja daleko nadilazi njihov mandat.

Zaključeno je, također, da Makedonija ima najveće šanse kada je u pitanju demokratski napredak u Evropi.

Najveći pad demokratije otkako se radi izvještaj bilježi Poljska. 

Posebno poglavlje izvještaja posvećeno je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Freedom House proriče da će Putin vladati sve do 2024. godine.

- Dvadeset pet godina njegove vladavine bit će upamćeno po tome što nije bio u stanju provesti prave reforme jer je sam postao sistem – zaključuje Freedom House.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.