IZVJEŠTAJ

''Freedom House'': BiH ostala u grupi djelimično slobodnih zemalja, korupcija i dalje veliki problem

Najbolje rangirane i na vrhu liste su Finska, Norveška, Švedska, Kanada i Holandija

Ilustracija

Avaz.ba

5.2.2019

Izvještaj ''Freedom Housea'' za 2018. godinu zabilježio je novi pad u slobodama na globalnom nivou, i to 13. godinu zaredom. Generalno nazadovanje zabilježeno je u oblastima političkih prava i građanskih sloboda u periodu od 2005. do 2018. godine.

U izvještaju se navodi da se od država zapadnog Balkana jedino Hrvatska može pohvaliti titulom "slobodne države", dok su sve ostale države regiona "djelimično slobodne".

Za Bosnu i Hercegovinu se kao manjkavost navodi korupcija koja je i dalje ozbiljan problem. Konstatira se, također, da je nestabilna budući da Milorad Dodik nastavlja preispitivati Ustavni sud ističući svoju ambiciju ka otcjepljenju Republike Srpske, prenosi Glas Amerike.


Od mogućih stotinu poena na kojima se bazira ocjena stanja slobode, BiH u izvještaju za 2019. ima 53. U odnosu na 2018. BiH bilježi pad od dva poena.

Najbolje rangirane i na vrhu liste su Finska, Norveška, Švedska, Kanada i Holandija.

Ono što je novina u najnovijim podacima jeste da je Srbija prvi put poslije deceniju i po izgubila epitet slobodne države, našavši se u kategoriji "djelimično slobodnih".

- Status Srbije opao je zbog pogoršanja u načinu provođenja izbora, kao i zbog nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare provlačeći ih kroz prljave kampanje - objašnjava ''Freedom House'' u svom izvještaju i dodaje:

- Aleksandar Vučić je de facto akumulirao svoju vlast, što je u suprotnosti s ustavnim ovlaštenjima koje ima kao predsjednik Srbije.

Još jedna nepovoljna fusnota ''Freedom Housea'' za Srbiju je i podatak da se našla u prve četiri države s najvećim padom u jednoj godini. Sa šest bodova manje u 2018. našla se poslije Nikaragve, Tanzanije i Venecuele. Kroz grafički prikaz vidi se, također, i to da je Srbija do 2014. išla uzlaznom, a od 2014. silaznom putanjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.