BIH

Dobrotvoru Aganu Hodžiću Zlatni znak Crvenog križa

Hodžić (desno): Donirao više od milion KM za gladne

A. Č.

11.4.2018

Zlatni znak, kao najviše priznanje Crvenog križa FBiH, jučer je posthumno dodijeljen Aganu Hodžiću, čovjeku koji je donirao 1.152.995,94 KM za tri humanitarne organizacije – Narodnu kuhinju „Stari Grad“, „Merhamet“ i Crveni križ FBiH.

Crveni križ FBiH dodijelio je jučer najviša priznanja pojedincima i organizacijama koji su solidarnošću, humanošću i pružanjem pomoći doprinijeli društvenoj zajednici.

Tako je priznanje „Humani podvig“ posthumno dodijeljeno Irhanu Foči, koji je prošle godine skočio u Miljacku kako bi spasio prijatelja Aldina Mulića. No, voda je odnijela ta dva mlada života.

To priznanje dobila je i sarajevska profesorica Rabija Bosnić, koja je kolegi donirala bubreg da bi on dalje mogao normalno živjeti. Merima Kruščica u novembru prošle godine u Kiseljaku je spasila tri života prilikom saobraćajne nesreće. Također, u Vitezu je 9. marta ove godine pružila prvu pomoć unesrećenom motociklisti, te joj je također dodijeljeno ovo priznanje.

Dobio ga je i Kenan Ćubara, koji je utrčao u zgradu koja je gorjela i s bebom u naručju sišao sa 12. sprata, kao i Slađan Dačić, koji je u januaru ove godine skočio u Sanu i izvukao muškarca koji je namjeravao počiniti samoubistvo.

Priznanje su dobili i Edin Bećirević i Filip Novak. Bećirević je uposlenik GRAS-a, a tokom vožnje ugledao je majku s bolesnim djetetom i prevezao ih do Hitne pomoći. Mladi sportista Novak brzo je reagirao i tokom utakmice spasio život mladom košarkašu, koji je zadobio nezgodan udarac i izgubio svijest.

Godišnje priznanje

Dodijeljeno je i godišnje priznanje pojedincima i organizacijama za izuzetno značajne rezultate u razvoju i unapređivanju rada Crvenog križa u 2017. godini.

Dobitnici su Crveni križ Srebrenik, Crveni križ Bužim, Safet Šahmanović, Rasim Žuljko, Irfan Durić, Sabahudin Maličević, Ivica Bilić, Senada Brkić-Šegalo. Posebno priznanje dobila je kompanija „Sisecam Soda Lukavac“, koja je velika podrška Crvenog križa Lukavac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.