BIH

Vigemark: Foča ima izuzetan razvojni potencijal

Fena

12.4.2018

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) nastavio je, dolaskom u Foču, gdje je održana osma javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU, svoje posjete lokalnim zajednicama BiH.

Debate se realiziraju u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u 15 općina na području BiH.

- Najviše benefita od evropskih integracija imat će lokalne zajednice u ovoj zemlji i zato smo ovdje da razgovaramo o svim o pitanjima koja su od najvećeg značaja za unapređenje života svih građana Foče, poput ekonomije, obrazovanja, kvalitetne zdravstvene zaštite i rješavanja pitanja nezaposlenosti - izjavio je Vigemark, ukazujući na značajan napredak općine Foča, za koju smatra da ima izuzetan razvojni potencijal.

Dodao je da Općina Foča sarađuje sa susjednim općinama, a njena tradicionalna povezanost sa zemljama regije, kao što su Srbija i Crna Gora, je od posebne važnosti na evropskom putu zemalja zapadnog Balkana te napomenuo da se radi o jednoj od najljepših regija ove zemlje.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Kristiane Hohman (Christiane Hohmann) naglasila je ulogu lokalnih zajednica i njenih građana na putu evropskih integracija.

- Na putu ka Evropskoj uniji BiH očekuje mnogo promjena, ali ovdje smo da zajednički prođemo proces koji će pospješiti ekonomski rast i poboljšati uvjete života svih građana zemlje - istakla je Hohman.

Govoreći o iskustvima Crne Gore u procesu pristupanja EU, koordinator Evropske mreže preduzetništva i jedan od eksperata projekta Ljiljana Belada rekla je da građani BiH put ka EU posmatraju kao put razvoja, unapređenja i stvaranja uvjeta privredne konkurentnosti.

- Lokalne zajednice trebale bi biti potpuno posvećene kreiranju pozitivne poslovne klime i razvoju malih i srednjih preduzeća - izjavila je Belada, napominjući da je u BiH prošle godine formirana Evropska mreža preduzetništva.

Učesnici debate su iskoristili priliku da sa ambasadorima, regionalnim i domaćim ekspertima razgovaraju o unapređenju putne infrastrukture, poboljšanju poslovne klime, gradnji industrijskih zona, ali i o ujednačavanju uvjeta rada u javnom i privatnom sektoru.

Nakon debate, organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Prezentirani su "ProLocal" - Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ, dok je Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo projekt „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.