SPOROVI

Zbog propusta Općine ostala invalid, još čeka odštetu od 12.000 KM

Općina trebala u roku od 30 dana isplatiti odštetu

M.R.S.

13.4.2018

Zbog propusta Općine Novi Grad u Sarajevu, koja nije održavala ulice u ispravnom stanju, Hanumica Mrzić iz Sarajeva ostala je 30-postotni invalid nakon što je 30. marta 2011. pala i teško se povrijedila.


Mrzić je tužila Općinu i u septembru prošle godine dobila je drugostepenu presudu prema kojoj joj Općina, na čijem je čelu Semir Efendić, u roku od 30 dana treba isplatiti oko 12.000 KM odštete. No, novac još čeka.

Mrzić: Nepoštivanje suda ( F. Fočo)

Fizikalne terapije


- To je nepoštivanje suda. A meni je skoro 70 godina. Suprug i ja živimo sami od penzije koju bih prije nazvala sadakom. Novac mi je neophodan za liječenje, oporavak. Do sada sam morala biti bar tri-četiri puta u banji na rehabilitaciji. Svaki dan i svaka marka su mi bitni – kazala nam je Mrzić.


Dodala je da je njeno liječenje trajalo godinu i po te da je do sada imala 150 fizikalnih terapija.


- Usljed pada slomljeni su mi ruka i dio vratne kičme, a rame je iskočilo. Polomljena su mi i tri rebra. Nakon 17 mjeseci uspjela sam samo dijelimično dići ruku. Izgubila sam 20 kilograma. Vještak je rekao da zahvalim Bogu što sam ostala živa. Sada mi je ostala samo gorčina – rekla je Mrzić.


Pad se desio u naselju Alipašino Polje, u pješačkoj zoni.


- Tu je cesta bila kao preorana. Išla sam krajem. Ali, ispod moje noge izletio je komad pločice i to me oborilo. Nisam vidjela da je pločica bila puknuta. Nepunu godinu nakon mog pada, to su asfaltirali. Tu je palo dosta žena, djece – istakla je Mrzić.


Izdavanje naloga


Navodi da je ona za Općinu očito Pandorina kutija, jer će sada svako ko padne tražiti odštetu, ali je to, kako ističe, u razvijenim zemljama sasvim normalno. Nada se da će sud ubrzo izdati nalog za izvršenje presude i da će novac biti skinut s računa Općine.


U presudi je navedeno, između ostalog, da je zakon propisao da Općina održava gradske ulice u ispravnom stanju. Propustom da tako uradi Općina Novi Grad postupala je protupravno.


Šta kažu u Općini


U Općini Novi Grad kažu da je advokat Hanumice Mrzić, nakon donošenja drugostepene presude, pokrenuo postupak njenog izvršenja.


- Predmetna presuda bit će izvršena u navedenom postupku, u skladu s propisanim procedurama – kratko su naveli iz Općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.