BIH

Sadnice smrče, jasena i divlje trešnje kao živi spomenici žrtava genocida

Al. B.

15.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Sadnjom posljednjih sadnica na Posestri kod Goražda okončan je jedinstven projekt, kojim stanovnici ovog grada zauvijek žele sačuvati sjećanja na genocid u Srebrenici. Memorijalna šuma sa 8.372 sadnice smrče, jasena i divlje trešnje, koje simboliziraju svakog ubijenog muškarca, ženu i dijete, te cvijetom Srebrenice na centralnom dijelu platoa, zasađene su zahvaljujući radnicima JP „Bosanskopodrinjske šume“, građanima BPK, ali i Srebrenice, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Visokog i drugih bh. gradova.  

- Cijeli projekt traje od proljeća 2016. godine, kada je započeta sadnja. Sve je završeno prema planiranom projektu, ali potrebno je još veoma mnogo truda da se ovo održi i unaprijedi – kaže Zibija Mehić, šef Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u JP „Bosanskopodrinjske šume“. 

Premijer BPK Emir Oković ističe da je podrška stigla i od Fonda za zaštitu okoliša, a da će, uz podršku Ministarstva turizma FBiH, uskoro početi i izgradnja Informativne kuće i igraonice za djecu.

- Inicijative postoje i za sadnju šume i za poginule borce i civile u BPK. Prioritetno je sistem učiniti održivim i odabrati upravitelja koji će razvijati i čuvati ovo područje – ističe Oković.

Izgradnja Memorijalne šume 8.372 započeta je na inicijativu goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića.

- Kako je rekao Safvet–beg Bašagić u jednom svom stihu: „Kad radiš za narod, ne očekuješ pljeska, jer hvala od ljudi je k'o voda vrh pijeska.“ Kad se rade stvari za ideje, za više vrijednosti, kad se radi u ime dragoga Boga, onda to radiš samo zbog toga – istakao je Pitić. Završetku radova na Posestri prisustvovale su i majke Srebrenice i predstavnici Općine Srebrenica.

U ime majki Srebrenice i žrtava genocida, Kada Hotić je poželjela da Memorijalna šuma 8.372 raste.

– Lijepo je osjetiti da jedno drvo pripada mom sinu, jedno drvo Munirinom Nerku, svakom pojedincu. Nema boljeg sevapa, jer kažu da i ako znaš da će sutra biti kijametski dan, ako imaš mogućnost, posadi drvo. Više dobara u ovome ima – poručila je Hotić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.