SJEDNICE

Parlament BiH odbio raspravljati o nestanku više od 35 tona papira

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

13:35 

Prijedlozi poslanika SBB-a, SDP-a, Nezavisnog bloka i SDS-a, a koji su se, iako pojedinačno podneseni, svi odnosili na aktivnosti u CIK-u, i provjerom istinitosti o svim aferama koje se posljednjih mjeseci vežu za rad CIK-a, iako su dobili podršku opće većine, odnosno 23 poslanika podržala su pojedinačne prijedloge za uvrštavanje ove tačke u dnevni red, nisu usvojeni. Naime, nije bilo većine iz entiteta RS da nijedan od ovih prijedloga prođe, pa su oni upućeni Kolegiju na usaglašavanje. Saglasnost nije postigao ni Kolegij, pa će drugi krug glasanja o svim prijedlozima biti obavljen na narednoj sjednici Doma. 

12:15 Arnaut: Branio sam Divjaka i Ganića, a ponosan sam što nisam Kordića i Prlića 

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a, kazao je da svi oni koji tvrde da ima izbornih krađa moraju za to dostaviti i dokaze. U žustrom istupu, Lovrinović je povišenim tonom pitao Sašu Magazinoviću (SDP) „koga on predstavlja“, te je ustvrdio da Magazinović „ne predstavlja narod“.

Vidno ljut i iz nekog razloga uznemiren, Lovrinović se okrenuo prema Magazinoviću i nastavio s „držanjem lekcije“ o tome da se ne može pričati o izbornim krađama, kada to nikada nije, kako je kazao Lovrinović, niko ustvrdio, pa čak ni Misija OSCE-a.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić pozvao je učesnike u raspravi na pridržavanje dnevnog reda, no Damir Arnaut, poslanik SBB-a, ukazao je Bosiću na to da je Lovrinović trebao biti opomenut zbog kršenja Kodeksa.

Bosić se saglasio s tom konstatacijom, te upozorio sve poslanike na pridržavanje Poslovnika i Kodeksa ponašanja.

No, Lovrinoviću je replicirao Magazinović, koji je kazao „da ga ne čudi što ga napada čovjek koji zagovara aparthejd u BiH i dvije škole pod jednim krovom, te čovjek koji veliča ratne zločince...“. Njega je u daljnjoj diskusiji prekinuo Bosić, a na što je Magazinović kazao da će se zaustaviti samo zbog njega, a ne i zbog Lovrinovića.

Lovrinović se ponovo javio za riječ te je kazao da Arnaut brani Magazinovića, a ne i njega, te je zamolio Arnauta da ga ne diskriminira u odnosu na Magazinovića.

- Preporučam se za njegovu zaštitu i da i mene gospodin Arnaut stavi u odbrambenu poziciju jer mene nije stavio pod zaštitu, a ima Poslovnik, ima Kodeks, ja se nadam da će prema svima biti isto primjenjivan - kazao je Lovrinović.   

Arnaut je odgovorio Lovrinoviću.

- Gospodine Lovrinoviću, ja ovdje nisam ni pravobranilac ni advokat po službenoj dužnosti, a ja inače biram koga branim. Branio sam Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, uspješno, i ponosan sam na to. A, ponosan sam što nikada nisam branio Darija Kordića ni Jadranka Prlića, pa neka se i oni žale da su diskriminrani zajedno s vama - uzvratio je Arnaut Lovrinoviću.

11:54 Parlamentarci traže istragu u CIK-u zbog nestanka 35 tona papira

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, zatražila je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi bilo razmatrano stanje u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Konkretno, ona je zatražila i da se u okviru te tačke razmotri formiranje istražne parlamentarne komisije koja bi provjerila sve navode o nestanku glasačkog materijala u skladištu CIK-a, ali i koja bi vršila određeni monitoring nad radom CIK-a. Inicijativi Pandurević pridružili su se i Senad Šepić (NB) i Saša Magazinović (SDP).

Inicijativi su se pridružili i poslanici SBB-a, ali su tražili da se tačka dopuni raspravom o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a u svjetlu predstojećih općih izbora, odnosno potrebe da isti budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi.

Magazinović je istakao da je već 12 političkih partija ujedinjenih u neformalnu koaliciju za fer i poštene izbore dalo podršku ovakvoj raspravi, te da bi bilo dobro da se objedine sve tačke koje se tiču ove tematike.

Pandurević je istakla da je važno da se donesu neki zaključci.

- Mislim da postoji mnogo partija u Parlamentu čiji je cilj sprečavanje izborne krađe – ističe Pandurević.

Staša Košarac (SNSD) kazao je da se često raspravlja o izbornom procesu u Parlamentu BiH bez prisustva članova CIK-a.

- Ja predlažem da se o ovom raspravlja pred članovima CIK-a. Tako možemo donijeti kvalitetne zaključke. Zato predlažem da Kolegij osigura prisustvo članova i da se ne iscrpljujemo – istakao je Košarac.

Šepić smatra da je kasno govoriti na ovu temu na sljedećoj sjednici, jer je to tek za mjesec, a da će izbori već biti raspisani.

Magazinović je napomenuo da je očito da se strategija Doma naroda „stavi sve pod tepih i čekaj da prođe“ prenosi i na Predstavnički dom.

10:53 Majkić: Zašto još uvijek nisu imenovani čelnici policijskih agencija u BiH?

Poslaničkim pitanjima Vijeću ministara BiH počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici će razmatrati izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Amir Fazlić.

Riječ je o izmjenama tog zakona čije je pojedine odredbe Ustavni sud BiH u junu prošle godine proglasio neustavnima.

S obzirom na to da Komisija nije postigla saglasnost u prvom krugu glasanja o ovom zakonu, za koji u prvom krugu na prošloj sjednici nije bilo saglasnosti zbog nedostatka entitetske većine iz RS, danas će se glasati u drugom krugu o tome da se o ovom zakonu raspravlja po hitnom postupku.

Istražna komisija

Istovremeno, na dnevnom redu je i zahtjev poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom zakonodavnom postupku, koji predlaže Klub poslanika HDZ-a.

Inače, HDZ je i u Domu naroda i u Predstavničkom domu preuzeo Prijedlog izmjena ovog zakona od Ministarstva pravde BiH, na čijem je čelu kadar HDZ-a. No, Vijeće ministara nije taj prijedlog ni stavljalo na dnevni red svojih sjednica, a taj prijedlog ocijenjen je nekvalitetnim i da nije u skladu s međunarodnim standardima, iako iz HDZ-a tvrde drugačije.

Činjenica da su u proceduri dva različita prijedloga izmjena ZKP-a, nimalo ne olakšava alarmantnu situaciju u kojoj bi zbog nepoštivanja svih rokova Ustavnog suda BiH taj sud mogao uskoro staviti van snage odredbe ZKP-a, što bi imalo teške posljedice za pravosuđe, ali i građane u BiH.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH. Predviđeno je i razmatranje izvještaja Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu poslanika Nikole Špirića za uvrštavanje nove tačke u dnevni red sjednice koja glasi: "Stanje sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića", pri čemu nije postignuta saglasnost Komisije, kao i više izvještaja komisija Predstavničkog doma te zajedničkih komisija Parlamenta BiH.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, kako saznaje „Avaz“, mogao bi biti upućen prijedlog da se u dnevni red sjednice uvrsti inicijativa o formiranju parlamentarne istražne komisije koja bi se trebala pozabaviti istragom svih navoda o nestanku glasačkog materijala u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, kao i provjerom informacija koje kompromitiraju rad CIK-a. 

Procedura izbora

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, uputila je poslaničko pitanje zbog čega nisu imenovani čelnici policijskih agencija u BiH, konkretno direktori i zamjenici direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije BiH, kao i zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. 

Ona je podsjetila da je mandat aktuelnim čelnicima istekao 16. aprila, a da Vijeće ministara BiH nije izvršilo proceduru izbora, iako je konkursna procedura, koju je proveo Nezavisni odbor, okončana na vrijeme. Majkić je problematizirala to što su svi čelnici policijskih agencija na državnom nivou trenutno u tehničkom mandatu, ali nije dobila odgovor na ovo pitanje, jer u trenutku dok ga je postavljala, nije bio prisutan niko od nadležnih za ovaj odgovor. 

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dostavio je Vijeću ministara BiH rang-listu imena s liste najuspješnijih kandidata koju je njemu dostavio Nezavisni odbor, no Vijeće ministara na sjednici prije dva dana odgodilo je imenovanja policijskih čelnika iz nepoznatih razloga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.