ODGOVORNOST

U američkom Kongresu danas rasprava o budućnosti BiH

Fena
18.04.2018 11:10

U američkom Kongresu danas se govori o Bosni i Hercegovini. Dejtonsko naslijeđe i budućnost Bosne i Hercegovine, kao i zapadnog Balkana, naziv je teme o kojoj u Kongresu svjedoči pet ljudi, javlja Glas Amerike.

Direktor odjela Stejt departmenta za jugoistočnu i centralnu Evropu Metju Palmer (Matthew) svjedoči nakon ovomjesečne posjete Bosni i Hercegovini i Balkanu.

Uz Palmera, svjedočit će Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije, Philippe Leroux-Martin, direktor za vladavinu, pravdu i sigurnost u Institutu za mir Sjedinjenih Američkih Država, Shirley Cloyes DioGuardi, savjetnik za Balkan Albansko-američke građanske lige i Saša Toperić, viši saradnik i direktor Inicijative za mediteranski bazen, Bliski istok i Zaljrv pri Centru za transatlantske odnose.

Bosna i Hercegovina dolazi na dnevni red američkog Kongresa 15 dana nakon posjete Palmera i susreta s liderima političkih stranaka kako bi se postiglo rješenje o izmjenama Izbornog zakona.

U ranijem razgovoru s novinarom Glasa Amerike, Palmer je na pitanje koga smatra najodgovornijim za stanje u BiH odgovorio kako smatra da tu odgovornost dijele institucije vlasti u Bosni i, na koncu, "odgovornost lidera na svim razinama je da se identificiraju promjene koje treba provesti, reforme koje će pomoći u preokretanju tih trendova, da se Bosna izvede na put koji vodi ravno ka integraciji u evropski sistem".

NA VRH