SUSRETI

Šarović najavio smanjenje carina na uvoz automobila

Fena

20.4.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas s novoimenovanim ambasadorom Japana u BiH Hidjukijem Sakamotom u cilju planiranja jače ekonomske saradnje dvije zemlje i mjera za poboljšanje uvjeta za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu. 

- Jedan od fokusa rada Ministarstva u narednom periodu bit će smanjenje carinskih opterećenja i usaglašavanje sa zemljama regije. Neprihvatljivo je da carina na uvoz vozila u BiH iznosi 15 posto, dok u Srbiji iznosi 12 posto, a u Crnoj Gori svega 5 posto. Osim ovog pitanja, potrebno je raditi na olakšanju uvoza i registracije eko-vozila, čemu se u drugim zemljama pridaje velika pažnja - istaknuo je ministar Šarović.

Ambasador Japana je istaknuo da postoji velika zainteresiranost za ulaganja u našu zemlju, ali da BiH mora intenzivno raditi na unapređenju poslovne klime. 

Na sastanku se razgovaralo o programu planirane posjete ministra Japanu da bi se na najbolji mogući način predstavili potencijali BiH i konkurentnost privrede te privukla značajnija ulaganja japanskih kompanija.

Na sastanku je, također, istaknuta zahvalnost ministru Šaroviću na podršci kandidaturi Osake za Međunarodnu izložbu Expo 2025., a čiji je cilj dizajniranje vizije budućnosti održive ekonomije i društva - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.