BIH

Vesna Švancer iza rešetaka narednih 30 dana

Švancer: Osumnjičena za nezakonitu dodjelu grantova

Piše: E. Sk

23.4.2018

Općinski sud u Tuzli prihvatio je prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Vesni Švancer, dopredsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odredio mjeru jednomjesečnog istražnog pritvora.  

Podsjetimo, Švancer je uhapšena u petak u akciji pripadnika Federalne uprave policije zajedno sa Saidom Kapetančićem iz Gračanice, koji je nakon kriminalističke obrade u Terenskom uredu FUP-a u Tuzli pušten da se brani sa slobode.

U Tužilaštvu TK nam je rečeno da je Švancer uhapšena zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja koje se odnosi na dodjelu grantova Parlamenta FBiH.

Naime, sumnja se da je Švancer dodjeljivala novčana sredstva pojedinim nevladinim organizacijama čije su ovlaštene osobe potom morale najmanje polovinu dodijeljenog novca preusmjeriti na njen račun.

Postupajući tužilac Dalibor Bingas izjavio je da je osumnjičena u periodu od najmanje godinu u više navrata odobravala bespovratna novčana sredstva, a zatim tražila i dobivala povrat novca. Švancer je na taj način, kako ističe tužilac, pribavila protupravnu imovinsku korist i oštetila nekoliko osoba s područja Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Tužilac Bingas je u izjavi za medije naveo da Kantonalno tužilaštvo Tuzla ima dovoljno dokaza o, kako je naglasio, još jednom ružnom slučaju privatiziranja budžetskog novca.

Nakon određivanja jednomjesečnog pritvora, Općinski sud u Tuzli izdao je nalog pripadnicima Sudske policije da iz Jedinice za zadržavanje Tužilaštva TK sprovedu Švancer u ćeliju ženskog odjeljenja Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.