RASPRAVE

BiH nema u fokusu Brisela

Samo se nekoliko poslanika osvrnulo na stanje u BiH

S. NUMANOVIĆ

23.4.2018

Bosna i Hercegovina, polako i sigurno, nestaje iz vizure institucija Evropske unije.  

Skoro dvosatna rasprava o paketu proširenja Evropske komisije, koja je vođena jučer u Komitetu za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta, to je najbolje pokazala.

Kriza u Srbiji

Brojnim poslanicima ovog tijela najprije se obratio Johanes Han (Johannes Hahn), komesar za proširenje, koji je prenio osnovne stavove iz Paketa, ali BiH uopće nije pomenuo.

Poslanici su uglavnom raspravljali o stanju u Turskoj, te Albaniji i Makedoniji. Srbija je pomenuta kao država u kojoj se reforme koje traži EU sve sporije provode, dok jača pritisak na medije i suzbija sloboda govora. Crna Gora je istaknuta kao primjer napretka prema članstvu u Uniji.

BiH čak nije ni pomenuta u kontekstu ulaska novih članica do 2025. godine.

Govoreći pred AFET-om, komesar Han je istakao da očekuje da Evropsko vijeće, kao najviši organ EU, kojeg čine šefovi država ili vlada 28 država Unije, potvrdi preporuku za otpočinjanje pregovora s Makedonijom i Albanijom.

Oštro je kritizirao stanje u Turskoj, za koju je istakao da se „bitno udaljava od EU“. No, dodao je da Brisel treba sarađivati s Ankarom po zajedničkim pitanjima, poput sigurnosti i migracija.

Jasna stagnacija

Tonino Picula, govoreći u ime socijaldemokrata u EP-u, naveo je da je jasno da BiH stagnira u reformama i da je i odgovaranje na Upitnik Evropske komisije trajalo veoma dugo.

- BiH je na samom kraju reda za ulazak u EU. Politička neslaganja samo su dodatno usporila reforme i njih skoro da i nema. Ako ta država želi brzo kandidatski status, to će se desiti samo ako se reforme ubrzaju. Usprkos izbornoj godini, one moraju ostati u fokusu i provoditi se. Potrebno je hitno usvojiti promjene Izbornog zakona i nadam se da će kompromis biti nađen na vrijeme – istakao je on.

Željana Zovko osvrnula se na prošlosedmičnu raspravu u Kongresu SAD i upitala „je li Evropska komisija spremna na pad Vlade u Sarajevu nakon oktobarskih izbora“, s obzirom na to da nema volje da se reformira izborno zakonodavstvo.

Komesari izbjegavaju našu zemlju 

Han je, tokom razgovora s poslanicima, istakao da se upravo vratio sa zapadnog Balkana. Naglasio je da je u Skoplju bio isti dan kada i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Ni on, kao ni Mogerini, tokom te turneje, nije posjetio Sarajevo.

Mogerini nije bila u glavnom gradu BiH ni kada je nedavno u prvu (i posljednju) posjetu došao predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker). On je ovdje boravio u okviru balkanske turneje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.