BIH

Vodenica koja više od pola stoljeća ne prestaje mljeti žito

Božidar u vodenici koju je njegov otac sagradio 1957. godine

S. SMAJLOVIĆ

25.4.2018

Zahvaljujući inicijativi Rudnika olova i cinka u Sasama, na Saškoj rijeci u tom naselju obnovljena je stara vodenica Božidara Rankića (73), koja više od pola stoljeća nije prestajala mljeti žito. Završena je sanacija krova koji je bio dotrajao.  

Jelena Petrović, predsjednica Upravnog odbora Rudnika, za „Avaz“ kaže da će, osim obnove starog mlina, biti uređen i okolni prostor, kako bi mlin predstavljao i svojevrsni mini muzej u kojem se pokazuje proizvodnja brašna na starinski način, uz prirodan pogon - tok rijeke.


Završena obnova krova koji je bio dotrajao

- Na ovaj način rudari su dali doprinos da se ova vodenica, jedina u regiji, kao kulturno bogatstvo, ali ekološki najčistiji i najzdraviji način prerade žita, sačuva u izvornom obliku. Cilj je da se u njoj stvore što bolji slovi za rad i, što je najvažnije, da se osigura kakva-takva egzistencija mojoj porodici. Ovim će se sačuvati i vodeničarska tradicija koju njegujem decenijama – kazao je Božidar Rankić.

Pamti da je vodenicu sagradio njegov otac Milorad 1957. godine i ona od tada nije prestala mljeti žito. Radila je i za vrijeme posljednjeg rata i niko je nije htio srušiti. Rankić melje i drugima i uzima ušur od deset posto u žitu, jer, kako kaže, ono se slabo kvari, a lako ga proda.


Melje za cijelu regiju

Rankić kaže da posla ima u svako doba godine. Ljudi donose žito iz svih krajeva, jer je njegova vodenica jedina koja radi bez prestanka. Žito se donosi iz cijele srebreničke, bratunačke, zvorničke općine, ali i iz Tuzle i srbijanskih mjesta, s desne strane Drine. Ima i onih koji naruče brašno od raznih vrsta žita i nose u inozemstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.