GODIŠNJICE

General Arif Pašalić poginuo prije 20 godina

Avaz.ba

26.4.2018

General Armije RBiH i Vojske FBiH, ratni komandant 4. korpusa Armije RBiH Arif Pašalić poginuo je na današnji dan prije 20 godina.

On je rođen 31. avgusta 1943. u mjestu Janjići kod Zenice. Bio je bivši aktivni oficir JNA. Završio je Vojnu podoficirsku školu, a zatim Vojnu akademiju u Zadru te je poslije kratkog službovanja u Zagrebu postavljen na dužnost komandira u 200. divizionu u Bihaću, gdje je napredovao do čina majora i funkcije operativno-nastavnog oficira 200. zrakoplovne baze u Bihaću.

Nakon toga premješten je u garnizon Mostar, 171. zrakoplovnu bazu, gdje je napredovao do čina potpukovnika i funkcije načelnika štaba 171. zrakoplovne baze.

Komandno-štabnu akademiju završava u Beogradu. Arif Pašalić je napustio JNA u martu 1992. u činu potpukovnika.

U aprilu 1992. godine Arif Pašalić dolazi u Mostar, gdje se stavlja na raspolaganje lokalnoj Teritorijalnoj odbrani. Odmah se uključuje u borbe protiv agresora i formira Samostalni bataljon odbrane Mostar. Dana 17. novembra 1992. godine formira 4. korpus Armije RBiH i postaje njegov prvi komandant.

Na toj funkciji ostaje sve do novembra 1993. godine. Postaje general u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Oko 21 sat 26. aprila 1998. godine Arif Pašalić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 Mostar - Sarajevo, u naselju Drežnica.

Trostruki udes se desio kada je general Pašalić iz Mostara putovao prema Sarajevu sa suprugom koja je preživjela ovu nesreću. U sudaru su učestvovali Pašalićev džip, putničko auto i kamion. Udes se dogodio pod veoma sumnjivim okolnostima poslije njegovog svjedočenja u Haškom tribunalu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na mostarskom ratištu.

Na ponovno svjedočenje nije se pojavio jer je nastradao, a poznata je registracija vozila učesnika u udesu, samo imena vlasnika i ljudi u udesu ostali su u tajnosti mostarske policije.

Arif Pašalić je ukopan 30. aprila 1998. na mezarju Šehitluci u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.