REAKCIJE

Arnaut: Sad je potvrđeno, prošle sedmice samo su kupovali vrijeme

S. D.

26.4.2018

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je trebao razmatrati zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Međutim, zbog nedostatka kvoruma, sjednica nije održana.

Na današnju sjednicu nisu došla tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda Zdenka Džambas, Ljilja Zovko i Mario Karamatić.

Izmjene je predložila grupa poslanika SBB-a, DF-a i SDP-a, a već je usvojio i Predstavnički dom i na prošloj sjednici je odlučeno da se izjašnjenje o ovom zakonu odgodi dok se ne dobije mišljenje nadležnih institucija.

Izmjene koje je ranije podržao Predstavnički dom predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje videonadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Dom naroda PSBiH je na prošloj sjednici, nakon diskusije o zahtjevu Predstavničkog doma da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih delegata da se odgodi izjašnjenje o tom zahtjevu.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut komentirao je za "Avaz" današnje otkazivanje sjednice.

- Današnje opstruiranje kvoruma od tri delegata pokazuje svu neiskrenost njihovog zaključka od prošle sedmice kojim su, sada je potvrđeno, samo kupovali vrijeme. Nevjerovatno mi je da je Martin Raguž tada podržao taj zaključak i pored stava HDZ 1990 da podržavaju sprečavanja izbornih krađa. Bio je to ili izuzetno naivan ili izuzetno promišljen politički potez jer, da ga Raguž nije povukao, uvođenje elektronskog brojanja bi sada već stupilo na snagu - kaže Arnaut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.