SAZNAJEMO

Džaferović ignorira zahtjev Suda BiH!

M. AŠČIĆ

27.4.2018

Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ignorirao je zahtjev Suda BiH upućen toj instituciji da se u roku od tri dana izjasni na tužbu Anesa Kalete, oštećenog kandidata na konkursu za poziciju sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice BiH, saznaje „Avaz“.

Poništenje imenovanja

Kaleta je Sudu BiH 12. aprila podnio zahtjev za odgodu izvršenja konačnog akta u upravnom postupku protiv rješenja koje je donio Odbor državne službe za žalbe 26. marta, a za koje smatra da je nezakonito.

Ovaj kandidat, koji je bio prvi na listi konkursa Agencije za državnu službu, ostao je bez pozicije rukovodećeg službenika jer je Džaferović predložio za imenovanje Aidu Kreho, koja je bila tek četvrta na listi konkursa za poziciju sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava, pritom prekršivši jasne zakonske procedure.

U tužbi je zatražio i poništenje rješenje Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH o imenovanju Kreho od 24. januara ove godine.



Da bi zaštitio svoja prava, za koja je naveo i u žalbi da su mu narušena, Kaleta je u tužbi Sudu BiH zatražio odgodu izvršenja konačnog akta do konačne sudske odluke. Kako je istakao, Vijeće odbora nije razmatralo žalbeni navod u kojem Parlament prilikom imenovanja četvrtoplasiranog kandidata s liste uspješnih nije obrazložilo zbog čega se imenuje četvrtoplasirani, a ne prvoplasirani i najuspješniji kandidat.

To je, naveo je Kaleta u tužbi, bila zakonska obaveza Parlamenta BiH, dok se Vijeće odbora za žalbe u pobijanom rješenju uopće nije osvrnulo na žalbene navode koji su se odnosili na primjenu prakse Suda BiH u identičnim slučajevima.

Umjesto da se Džaferović, kao jedan od članova Kolegija Parlamenta i osoba koja je predložila Kreho na ovu poziciju, izjasni na tužbeni nalog koji je Sud BiH 20. aprila poslao ovoj instituciji, uz navode da „po svakom zahtjevu nadležna institucija mora donijeti rješenje najkasnije u roku od tri dana od prijema zahtjeva za odgodu izvršenja“, on je to svjesno ignorirao.

 Nepoštivanje pravosuđa

- Potrebno je da hitno Sud obavijestite da li ste postupili po predmetnom zahtjevu i donijeli rješenje, te ukoliko jeste, da isto ovom sudu dostavite – pisalo je u zahtjevu Državnog suda.

Zvanično, Parlament BiH uopće se nije očitovao na ovaj zahtjev Suda BiH, koji je već pokrenuo upravni postupak, što je, osim nepoštivanja Suda BiH, i jasan pokazatelj da u ovom postupku nisu ispoštovane sve zakonske procedure.

Nanesena mi je nenadoknadiva šteta

Kaleta je u tužbi, u kojoj želi da se pobije rješenje Odbora za žalbe, napisao i da mu je nanesena nenadoknadiva šteta, jer mu je uskraćeno radno mjesto koje je, prema rezultatima konkursa i mišljenju konkursne komisije, Kolegija Sekretarijata, i zaslužio.

- Zbog toga i zahtijevam da postupite u skladu sa Zakonom i obustavite izvršenje konačnog akta – napisao je Kaleta.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.