AFERE

Mehmedagić krije odakle mu pare!

Kupljene nekretnine nalaze se u Posavskoj ulici na broju 20

M. AŠČIĆ

27.4.2018

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), krije odakle mu novac za kupovinu dvije nekretnine u Sarajevu, koje, prema tržišnim podacima, vrijede najmanje pola miliona maraka!

Zarada od estrade

Direktor OSA-e ne poštuje ni Zakon o slobodi informacijama te nam nije odgovorio na medijski upit koji smo mu poslali 23. aprila. U upitu smo tražili odgovore na pitanja je li Mehmedagić nedavno kupio dvije nekretnine u Sarajevu, od koga i po kojoj cijeni, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavca i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Osmica krije odakle mu novac za kupovinu skupocjenih nekretnina, jer od estradnih zarada njegove supruge i pjevačice narodnih pjesama Amele Šehović sigurno nije.

Čitaoci „Avaza”, naime, prije nekoliko dana poslali su fotografije na kojima se vidi da se Mehmedagić odnedavno prinovio s dvije kuće u Posavskoj ulici na broju 20 u Sarajevu, čije je renoviranje već počelo. Od dvije kuće pravi se jedna veleljepna s bazenom.

Prema dostupnim informacijama - a Mehmedagić bi ih trebao pojasniti javnosti i Komisiji za nadzor nad radom OSA-e - kuće su plaćene 200.000 KM, a prodavac je, vrlo zanimljivo, Šaćir Čedić. Radi se o suprugu Muvedete Čedić-Butmir, jedne od najbližih saradnica Sebije Izetbegović, koja je javnosti postala poznata kada je objavljena njena godišnja plaća od 106.224 KM.

Šaćir Čedić je i vlasnik slastičarnice „Vatra” u Ferhadiji, odnosno vrlo blizak prijatelj porodice Izetbegović. U cijeloj priči vrlo je mutna preniska cijena ovih nekretnina, jer čak i laici znaju da su ove kuće na tržištu vrijedne najmanje pola miliona KM.

Fiktivni ugovor

Zato se i postavlja pitanje radi li se o fiktivnom ugovoru ili, možda, poklonu. Dodatno, ostaje pitanje i za Šerifa Isovića, direktora Porezne uprave FBiH, na koliko je Uprava procijenila vrijednost nekretnina, je li porez obračunala na realnu cijenu ili na očiglednu lažnu i netržišnu.

Faksimil upita koji smo poslali na adresu OSA-e i direktora Mehmedagića

SDA i SDS blokirali rad Komisije, nema nadzora nad OSA-om  

Zbog ciljane blokade rada Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e niko iz civilnog sektora nema uvid u ono što se radi u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. Ukazali su na to i poslanici na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, tražeći od Kolegija veći angažman na deblokadi rada Komisije. No, tome su se usprotivila druga dva člana Kolegija iz SDA i iz SDS-a!

Blokadom rada Komisije omogućeno je Mehmedagiću da ne dostavi izvještaj o radu u prošloj godini. Parlament je, također, onemogućen da sazna i na koji su način trošena sredstva u Agenciji, jer je obaveza Komisije da se posebno bavi analizom troškova u OSA-i, a to nije urađeno. Zato niko, izuzev Bakira Izetbegovića i nekoliko pojedinaca iz SDA, ne zna šta je radio Mehmedagić niti kako troši godišnji budžet Agencije u iznosu od oko 35 miliona KM!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.