SAZNAJEMO

Umjesto Harisa Hrle, u Vašington ide Branko Nešković

Nešković: Ambasador BiH u Velikoj Britaniji

S. DEGIRMENDŽIĆ

30.4.2018

Haris Hrle, ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, uskoro će prepustiti ovu poziciju Branku Neškoviću, trenutnom ambasadoru BiH u Velikoj Britaniji, saznaje “Dnevni avaz”.  

Brojne rotacije

Povlačenje i brojne rotacije na ambasadorskim pozicijama uslijedit će nakon dogovora članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića da svojim kadrovima, koje su postavljali u protekle četiri godine na pozicije ambasadora, pokušaju osigurati još jedan mandat na novim destinacijama.

Tako će Hrle napustiti poziciju u SAD iako je na nju imenovan početkom 2016. godine i još mu nije istekao mandat. No, za njega se, saznajemo, već priprema teren da ode “ambasadoravati” u neku novu zemlju, što njemu svakako neće teško pasti.


Hrle: Pripremljen teren za novu poziciju

Hrle je, naime, već bio ambasador u Austriji i Saudijskoj Arabiji, a iza njegovog diplomatskog puta stoje njegova punica Bisera Turković, nekadašnja ambasadorica BiH u više zemalja i bliska prijateljica porodice Izetbegović. Hrlu je na sadašnju poziciju predložio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Bugarskoj, saznajemo, uskoro odlazi u penziju, a na njegovo mjesto, prema tvrdnjama naših izvora, bit će predložena Lepa Babić, aktuelna ambasadorica u Makedoniji.

Nova imenovanja

Do novih imenovanja doći će i na čelu Misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku. S te pozicije, kako saznajemo, odlazi Miloš Vukašinović, a na mjesto šefa Misije otići će kadar kojeg odabere član Predsjedništva BiH Dragan Čović, jer ta pozicija u naredne tri godine, prema dogovoru, pripada nekome iz reda hrvatskog naroda.

Babić: Aktuelna ambasadorica u Makedoniji

Pikirao poziciju šefa diplomatije  

Iz izvora bliskih Stranci demokratske akcije saznajemo da se Hrle u unutarstranačkim krugovima sve češće spominje kao osoba kojoj bi trebala pripasti neka od izvršnih funkcija u vlasti nakon oktobarskih izbora.

Mada još nisu objelodanjene kandidatske liste za zakonodavne organe vlasti s kojima će stranke izaći na izbore, u SDA, očigledno, već dijele kolač vlasti, premda im prognoze ne idu u prilog. Iako se zna da mjesto ministra vanjskih poslova u narednom mandatu pripada nekome iz reda hrvatskog naroda, kruže informacije da je to mjesto pikirano za Hrlu i da je to pravi razlog njegovog povlačenja iz SAD.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.