STAVOVI

Izbori ne smiju biti talac političkih stranaka

Mogerini i Han: Upozorenje bh. političarima

S. N.

2.5.2018

- Neprihvatljivo je da održavanje izbora bude talac političkih stranaka – upozorili su u zajedničkoj izjavi Federika Mogerini (Federica Mogherini) i Johanes Han (Johannes Hahn).

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost i komesar za proširenje EU, povodom predstojećih izbora i promjene Izbornog zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u zajedničkoj su izjavi upozorili da se, bez promjena ovog zakona, provedba rezultata općih izbora, nakon oktobra ove godine, može naći pod upitnikom.

Mogerini i Han pozivaju lidere političkih stranaka da pronađu rješenje za popunu Doma naroda Federacije BiH.

- U skladu s ranijim opredjeljenjima, politički lideri još imaju priliku za postizanje sporazuma o načinu izmjena odredbi izbornog zakonodavstva – navodi se u zajedničkoj izjavi dvoje visokih evropskih zvaničnika.

Ističe se i da su u tekućim razgovorima, koje pomažu ambasadori EU i SAD u BiH, „stvorili temelji na osnovu kojih se može naći rješenje“.

- Održavanje izbora i provedba rezultata glasanja, uključujući i odgovarajuće funkcioniranje institucija, temeljni su demokratski zahtjevi za bilo koju državu koja želi pristupiti EU – upozorava se na kraju izjave Mogerini i Hana.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.