OTKRIVAMO

SDA-ovci blokiraju rad Razvojne banke FBiH!

Razvojna banka FBiH: Institucija u rukama SDA

Piše: M. AŠČIĆ

3.5.2018

Tri člana Nadzornog odbora (NO) Razvojne banke Federacije ne dolaze na sjednice ove finansijske institucije, čime svjesno blokiraju rad banke i poteze Vlade Federacije! 

Sukob interesa

Radi se o članovima NO koje je u ovu instituciju predložila SDA, i to Amiru Avdiću, Samiru Fejziću i Asimu Omaniću. Oni su u žižu javnosti dospjeli, a to smo nedavno i objavili i dokumentirali, kada je firmama u kojima su vlasnici ili uposleni odobreno 4,6 miliona KM narodnog novca. Sve je to aminovano predsjednik Uprave Salko Selman. 

Uostalom, Avdić, Omanić i Fejzić, koji su u očitom sukobu interesa, nedavno su uz odobrenje Selmana, stranačkog kolege, iz banke iznijeli i tonske snimke sa sjednica NO kako bi ih presnimili na mobitele, što je u Vladi okarakterizirano kao skandal.

Da Omanić, Avdić i Fejzić svjesno blokiraju, govori i činjenica da je upitno hoće li se pojaviti i na narednoj sjednici NO koja je zakazana za pet dana, a na kojoj bi se trebala dati konačna saglasnost na ugovore izvršnim direktorima banke. Posljednjih mjeseci Razvojnom bankom u potpunosti upravlja SDA.

Kako saznajemo, Avdić je već obavijestio predsjednika NO Igora Živka da neće doći na sjednicu, zbog čega se, uz nedolazak još jednog člana, vrlo lako može desiti da ne bude kvoruma. Sve to i odgovara SDA, kako se ne bi ušlo u trag sumnjivim kreditima.

Uvijek ista trojka

Ova trojka i prošle je godine izbjegavala sjednice NO. Potvrdio je to i dopis koji je Živko uputio članovima i predsjedniku Skupštine Razvojne banke - premijeru Fadilu Novaliću. U dopisu se kaže da je „tačna činjenica da se NO Razvojne banke FBiH već duže vrijeme suočava s otežanim radom“.

- Prvenstveno zbog neprisustvovanja određenog broja članova, što najčešće znakovito u praksi biva da tri ista člana (Asim Omanić, Semir Fejzić i Amir Avdić) ne prisustvuju sjednicama. Uz navedeno, konstatujem i da se samo zakazivanje i održavanje sjednica vrši jako otežano. Nažalost, do ove prakse dolazi i pored zakonskih i statutarnih obaveza članova NO da svoje obaveze izvršavaju u skladu s interesima vlasnika kapitala i društva – napisao je Živko.

Banka u potpunom rasulu 

Razvojna banka Federacije, koja upravlja stotinama miliona KM, u potpunom je rasulu. Nedavno im ni Skupština banke, koja se sastala prvi put u posljednje dvije godine, nije usvojila ni izvještaj o poslovanju za 2016. niti je potvrđen plan i program rada za 2017. S druge strane, utvrđeno je da je Selman lažirao poslovanje za prošlu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.