PROJEKTI

Kreće utrka za posao na Bloku 7 od 40 miliona KM

M. AŠČIĆ

3.5.2018

Uprava „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) uskoro će objaviti novi tender za pripremne radove za gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a vrijednost ovog posla iznosit će oko 40 miliona maraka, saznaje „Avaz“.

 Ključni parametri

Riječ je o tenderu koji se odnosi na nabavku radova za gradilišni priključak, nadzor i ostale potrebne radove. Nedavno je objavljen i tender za uređenje gradilišta vrijedan 18 miliona KM, a uskoro će biti poznato i koje su firme dobile ovaj posao. Riječ je o realizaciji aktivnosti koje EPBiH finansira iz vlastitih sredstava.

Inače, ukupna vrijednost ugovora za gradnju Bloka 7 je 1,4 milijarde maraka, a 85 posto sredstava osigurano je putem kredita kineske državne „Exim banka“. Potrebno je da saglasnost na ugovor odobri i Parlament FBiH, i to u smislu odobrenja bankovne garancije.

Osim toga, kako saznajemo, pokrenut je i postupak konačne verifikacije ključnih parametara Studije izvodljivosti, kako bi ova državna firma provjerila ključne ekonomske pokazatelje projekta, te ih dostavili Vladi FBiH.

Ekološka efikasnost

- Realizacija projekta omogućava nastavak proizvodnje električne energije u TE Tuzla te će novi blok zamijeniti postojeće blokove termoelektrane koji su na kraju radnog vijeka, male energetske i ekološke efikasnosti. Novi blok koristit će ugalj Rudnika Kreka i omogućiti dugoročnu eksploataciju uglja – rečeno nam je iz EPBiH.


 Vjetroelektrana Podveležje u pogonu 2019.

Kada je u pitanju gradnja vjetroelektrane Podveležje, prve u sistemu EPBiH, predviđeno je da ona bude puštena u pogon u posljednjem kvartalu 2019. godine.


U toku je treći i najveći ugovor, isporuka i ugradnja vjetroagregata, što je u finalnoj fazi. Gradnja ove vjetroelektrane omogućit će proizvodnju 120 gigavat-sati energije, a ukupna vrijednost radova iznosi 83 miliona eura.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.