OBILJEŽAVANJE

Dan zlatnih ljiljana na Igmanu: Nema povlačenja ni sada

Avaz.ba

4.5.2018

Savez udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo, povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom, a u okviru manifestacije „Dani KS“, organizirao je 20. tradicionalni susret i druženje svih članova Saveza te gostiju iz društvenog i političkog života grada, kantona i države.

Ovogodišnje druženje dobitnika najviših ratnih priznanja te porodica šehida i poginulih boraca dobitnika priznanja počelo je jutros obilaskom mezarja šehida u organizaciji općinskih delegacija te polaganjem cvijeća i učenjem dove šehidima i poginulim borcima.

Nakon toga organiziran je zajednički odlazak na Veliko polje na Igmanu, gdje je položeno cvijeće na šehidskom mezarju i odata počast palim braniteljima te organiziran historijski čas.

Na Velikom polju odata je počast i borcima Narodno-oslobodilačkog rata (NOR).

U ime Kantona Sarajevo ovoj manifestaciji prisustvovali su premijer KS Adem Zolj i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

- Igman je specifičan za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine i tada smo znali da nema povlačenja. Nema povlačenja ni sada i to je poruka s ovog mjesta. Nema nazad, samo naprijed - kazao je premijer Zolj.

Ministar Fišo istaknuo je da mu je velika čast biti na ovom mjestu, odakle se šalju poruke pravde, istine i dostojanstva.

- Naši heroji su pokazali koliko se voli domovina i to nećemo zaboraviti. Neki nas danas pokušavaju podijeliti i neće u tome uspjeti. Neka nas ne diraju, jer dobit će još žešći odgovor. To je naša poruka s Igmana - naglasio je ministar Fišo.

Dodao je da će biti nastavljena podrška uhapšenim braniocima i komandantima koji su nepravedno osumnjičeni za navodne ratne zločine.

- Mi smo napravili konkretan strateški plan pomoći, s konkretnim mjerama i potezima za pomoć i istjerat ćemo pravdu načistac - poručio je ministar Fišo.

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja Kantona Sarajevo Ismet Godinjak također je uputio riječi podrške nedavno uhapšenom generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću i ostalim uhapšenim braniocima te dodao da „smo svjedoci da Tužilaštvo i Sud BiH pokušavaju da nas izjednače s agresorima“.

Dodao je da će u okviru Fondacije za pomoć uhapšenima braniteljima biti omogućena najedakvatnija podrška i pomoć.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.