MOSTAR

Ljubić: Prijedlog bošnjačkih stranaka je besmislen

M. Sm.

7.5.2018

U Mostaru je danas održana sjednica Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojoj se raspravljalo o procesu izmjena Izbornog zakona BiH.

Kako je na pres-konferenciji kazao predsjednik GV Božo Ljubić, stajališta HNS-a su poznata.

- Apsolutno smo opredijeljeni za provedbu odluke Ustavnog suda u vezi s izmjenama Izbornog zakonodavstva i u njenom slovu i u duhu, a to znači da se omogući kroz promjene Izbornog zakona legitimno predstavljanje svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda BiH. Također, drugi dio odluke Ustavnog suda je da se legitimet narodnog predstavljanja omogući na svim administrativno-političkim razinama, što naravno uključuje i Predsjedinštvo BiH - rekao je Ljubić.

S druge strane, nastavio je on, u HNS-u su spremni razgovarati o modalitetima implementacije odluke Ustavnog suda, uzimajući u obzir da je, kako je naveo, prijedlog HNS-a, koji je prošao Dom naroda, osporen na Zastupničkom domu.

U vezi s prijedlogom, konkretno, kako je naveo, četiri bošnjačke stranke, za HNS je to, iznio je, apsolutno neustavno.

- Rekao bih i besmisleno, jer taj prijedlog bi, zapravo, tražio promjenu Ustava koja bi odudarala od osnovnih principa na kojima je država BiH u Dejtonu utemeljena. Jedino objašnjenje, nama logično, je da neko želi zadržati dominaciju i mogućnost izbora hrvatskih predstavnika bez hrvatskog izbornog legitimiteta - kazao je Ljubić.

Također, naveo je da će u četvrtak u Hrvatskom saboru biti održana tematska sjednica o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH.

Zamjenik predsjednika GV Bariša Čolak kazao je kako ne može biti optimista da će se do raspisivanja izbora napraviti bilo kakav rezultat.

- Očekivati je da će CIK raspisati izbore, moguće, već prekosutra, tako da nam ostaje i dalje razgovarati o izmjenama Izbornog zakona, mada je to izvan evropskih okvira - naveo je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.