Crnadak: U najavi Erdoanove posjete ne spominje se izborna kampanja

Kao razlog posjete navedeno je učešće na Generalnoj skupštini nevladine organizacije

Crnadak: U najavi Erdoanove posjete ne spominje se izborna kampanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da je jučer stigla najava posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Bosni i Hercegovini, te da se ne spominje na bilo koji način izborna kampanja u Turskoj.

Kao razlog posjete, kako je precizirao, navedeno je njegovo učešće na Generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije u Sarajevu.

- Ne spominje se izborna kampanja, niti izborni skup Erdoanove stranke - rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da je najava posjete proslijeđena Predsjedništvu BiH.

Na današnjem sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u BiH, kao i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, potvrđeno je opredjeljenje zemalja EU da BiH i zapadni Balkan ostaju prioritet te da se pokuša ubrzati evropski put.

- BiH će pokušati naći svoj unutrašnji kapacitet da se, i pored izbornog perioda, koncentrira na evropski put - rekao je Crnadak, nakon sastanka koji je održan povodom Dana Evrope.

Šef bh. diplomatije ponovio je da je, kada je u pitanju evropski put, najveći dio posla na domaćim predstavnicima vlasti.

- Važno je da u ovoj zemlji svako počne raditi svoj posao. Mehanizam koordinacije je jedan od stubova efikasnog puta BiH ka EU - rekao je Crnadak.

Istakao je i da se oko 70 posto Reformske agende zasniva na stvarima koje trebaju uraditi entiteti i u narednom periodu kada se očekuje mišljenje Evropske komisije i, nada se, nakon toga i odluke o statustu kandidata, neophodno je uraditi mnogo stvari u oblasti zdravstva, obrazovanja, oblasti PIO, privredi...

Crnadak je dodao i da će članovi Komisije za evropske integracije parlamenata RS i FBiH biti nosioci diplomatskih pasoša kao podstrek za napor koji trebaju dati entiteti.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH