BRATUNAC

Obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 civila Glogove

S . SMAJLOVIĆ

9.5.2018

Učenjem Ja'sina i tevhida u mjesnoj džamiji, polaganjem cvijeća na spomen–obilježja ispred džamije i masovne grobnice danas je u mjesnoj zajednici Glogova obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 civila ovog mjesta. 

Zločin se, prema naređenju Miroslava Deronjića, predsjednika srpskog Kriznog štaba, dogodio 9. maja, kada su pripadnici JNA, policije, Teritorijalne odbrane i paravojne jedine opkolili ovo selo, zarobili i likvidirali civile, među kojima je bilo žena i djece.

- Ubijanje je vršeno u tri faze. Ubistva u prvoj fazi obavljena su ispred kuća, na kućnim pragovima. Druga faza je bila strijeljanje zarobljenih u centru sela, a u trećoj fazi je ubijeno 25 civila iza mjesne džamije, koja je nakon toga srušena - naglasio je Mustafa Golić, predsjednik MZ Glogova, koji je iz svog sela odveden u logor u Bratuncu.

Žrtve su zakopane u masovnu grobnicu, blizu džamije iz koje je ekshumirano i identificirano 40 tijela, dok se za ostalima još traga. Ubijene do masovne grobnice nosili su po grupama mještani Glogove, koji se nisu vraćali, jer su odmah likvidirani.

Za zločine u Glogovoj u Hagu je osuđen na deset godina zatvora samo Miroslav Deronjić, dok ostali zločinci slobodno žive u Bratuncu i obnašaju visoke policijske i druge funkcije.

Glogova je prije rata imala 1.900 stanovnika i više od 700 kuća. Danas je ovdje 200 obnovljenih kuća i 700 povratnika, koji, kako kažu, još žive u strahu jer su zločinci na slobodi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.