BIH

Merkel: Brine nas neprovođenje reforme izbornog zakonodavstva

Piše: Avaz.ba

9.5.2018

Vodit ćemo razgovore o izazovima u kojima stoji i izborni termin. Veoma je potrebno provesti reformu izbornog zakonodavstva i brine nas što to nije urađeno do sada, jer već stoji datum izbora. Ne želimo blokadu institucija - izjavila je Angela Merkel, kancelarka Njemačke, uoči sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Kao još jednu temu razgovora najavila je pomirenje u cijeloj regiji.

- Njemačka stoji uz evropsku perspektivu svih balkanskih zemalja, uključujući i BiH. Intenzivno smo prošli put razgovarali o svim koracima i ti koraci približavanja, što se tiče EU, pretpostavljaju ispunjavanje uvjeta, tako da ćemo govoriti o ovom reformskom procesu i približavanju EU - dodala je Merkel, uz napomenu da će se s članovima Predsjedništva BiH vidjeti i sljedeće sedmice na večeri, na koju ih je u Sofiju pozvao predsjednik Bugarske. 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zahvalio je kancelarki na pozivu, ali i Njemačkoj "na svemu što je u proteklih 25 godina učinila za BiH".

- Ključni momenat je bio kada ste kroz njemačko-britansku inicijativu promijenili redoslijed prioriteta, i to je bio ključni momenat - rekao je Izetbegović.  

Dodao je da su BiH potrebni mir, reforme, intenzivna izgradnja infrastrukture i prijatelji na tom putu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.