SARAJEVO

Zaštićeni svjedok: Tužilaštvo ima priznanje Herende

Dragan Vikić i danas imao podršku

B. CERIĆ

10.5.2018

Nedžad Herenda, koji je bio blizak Službi državne bezbjednosti, te čovjek za kojeg je saznao da se zove Mišo Žmiro, bili su u grupi naoružanih ljudi koji su aprila 1992. godine u Dom policije priveli osam vojnika JNA, saopćio je danas zaštićeni svjedok B, u nastavku suđenja u Sudu BiH, optuženima za ratni zločin u Velikom parku, gdje su zarobljenici ubijeni. Za ovaj zločin, po komandnoj odgovornosti, optuženi su Dragan Vikić i Jusuf Pušina, dok su kao izvršioci optuženi Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Povez na očima 

- Ružno se osjećam da svjedočim kao svjedok Tužilaštva - kazao je na početku ovaj bivši pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH, čiji je komandant bio Dragan Vikić.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Ilić, svjedok je ispričao da je kobnog dana čuo metež i izašao iz prostorije na prvom spratu, gdje su bili specijalci, te silazeći stepeništem vidio zarobljene vojnike koji su bili vezani i imali su povez na očima.

- Bio je metež, čini mi se da je malo prošlo kada su otvorena vrata podruma i tamo su ih uveli. Herenda je nosio hekler. Bio je tu i jedan čovjek koji je stalno žmirkao i saznao sam da je to Mišo Žmiro. Ostale zarobljenike koje su doveli ne znam - rekao je, između ostalog, zaštićeni svjedok.

Izjavio je da je došao do vrata podruma, gdje je vidio Herendu i Žmiru i zarobljenike kada je čuo Vikićevog sekretara Šefika Delalića Garu kako govori: „Komandant je naredio da se vode u CSB.“ Nakon toga nije prošlo dugo vremena kada su svi u Domu policije začuli pucnje i saznali da su zarobljenici pobijeni u Velikom parku.

Svjedok je zatražio da ispriča svoje iskustvo prilikom saslušanja u Tužilaštvu BiH kada je bio šokiran pitanjem i tvrdnjom pomoćnika tužiteljice Vesne Ilić.  

Obavijestio nadležne

- Vaš kolega mi je uzeo izjavu i rekao da je Herenda izjavio da je nakon ubistva ušao u krug Specijalne jedinice i da je mene tamo sreo i da sam mu rekao: „Što pobiste ljude“, a on da mi je odgovorio: „Zaslužili su to.“ Pitao sam tužioca šta ću vam ja, imate Herendino priznanje, a on je odgovorio:„On je to izjavio kao svjedok, a ne kao optuženi.“ Bio sam šokiran pitanjem, jer ja ne znam da se to desilo - saopćio je svjedok B.

Dragan Vikić je o ubistvu obavijestio nadležne, a svjedok je mišljenja da je to bio ministar MUP-a RBiH.

- Vikić je bio crn u licu i nije progovarao kada sam došao u njegovu kancelariju da ga obavijestim šta se desilo. Bio je duboko potresen. Ništa nije govorio, bio je potpuno u šoku. U kancelariji je bio i Asim Dautbašić - kazao je svjedok.  

Tužiteljica Ilić mu je predočila zapisnik od 2012. godine, te je svjedok, ipak, potvrdio da je izlazio iz Doma policije kako bi vidio gdje su pobijeni vojnici, ali to nije mogao vidjeti.

Odgovarajući na pitanja Vikićevog branioca, advokata Fahrije Karkina, svjedok je kazao da Specijalna jedinica nije bila nadležna za obavljanje uviđaja.  

Nastavak suđenja je zakazan za 17. maj, kada će svjedočiti Zlatan Okić.

Dolazio u Državnu bezbjednost

Svjedok je kazao da je Nedžada Herendu (pripanika zloglasne jedinice „Ševe“, op. a ) viđao u tadašnjem MUP-u RBiH. Prema njegovim riječima, Herenda je znao dolaziti kod Asima Dautbašića u Državnu bezbjednost, a bio je povezan i s ubijenim Nedžadom Ugljenom.  

Otjerao Juku Prazinu

Svjedok se prisjetio da je jedinica Jusufa Juke Prazine bila stacionirana u obdaništu pored zgrade Doma policije. On je kazao da je tamo viđao Šoka i Nusreta Šišića Dedu. Za osobu pod nadimkom Rogatica saznao je sa suđenja generalu Praljku. Svjedok je, također, ispričao da je Dragan Vikić u dva navrata otjerao Juku Prazinu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.